Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na vlasti u BiH i RS, povodom najavljenog protesta u Banjaluci za subotu, da sačuvaju mir i da ne izazivaju sukobe, jer prema domaćim obavještajnim podacima, postoje mogućnosti za izazivanje nemira.

aleksandar vucic

"Najvažnije pitanje je pitanje boljeg standarda ljudi, a ono je skopčano sa političkom stabilnošću celog regiona. Zato sam juče pričao sa Miloradom Dodikom, Mladenom Ivanićem i Mladenom Bosićem, jer Srbija želi punu stabilnost u BiH i u RS", rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost jer je, prema domaćim obavještajnim podacima, moguće da dođe do nemira u Banjaluci u subotu.

"Zamolio sam sve političke aktere u RS da sve pre i posle 14. maja bude u miru. Da se sačuva mir. Molim sve predstavnike da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost RS i da razumeju da bi bilo kakvim nemirima i sukobima bio doveden u pitanje opstanak RS. Apelujem da sačuvaju mir", poručio je Vučić.

Bilo bi opasno da, kako je poručio premijer Srbije, politički protesti u Banjaluci prerastu u nešto drugo.

"To mogu inicirati grupe na koje državne strukture nemaju uticaj", rekao je on.

On je dodao da je neophodno po svaku cijenu izbjeći prolivanje "srpske i bilo čije krvi" uoči predstojećih skupova u Banjaluci.

Kako je rekao, odgovarajući na pitanja novinara, ta saznanja nisu dramatična ali su upozoravajuća.

Da podsjetimo, opozicioni Savez za promjene zakazao je 14. maja u Banjaluci veliki narodni protest zbog, kako je navedeno, katastrofalnog stanja u koje je aktuelna vlast u RS dovela taj entitet BIH.