Mjesec dana nakon boravka 15 učenika Gimnazije "Jovan Dučić" u Hamburgu, u uzvratnu posjetu u Trebinje stigli su njihovi vršnjaci iz ovog njemačkog grada.

nijemci u trebinju gimnazija

Od prošle srijede mladi gimnazijalci zajedno sa svojim gostima druže se i učestvuju u trilateralnom programu đaka iz Hamburga, Trebinja i Sarajeva. U ovom programu učestvuje po petnaest učenika iz Trebinja, Sarajeva i tridesetak iz Hamburga - ukupno 6O.

Profesori njemačkog jezika u trebinjskoj gimnaziji Vedrana Pavićević i Nemanja Milošević sa profesorima iz Njemačke učenicima su osmislili program aktivnosti.

U gimnaziji su mladi srednjoškolci realizovali projekat društveno-korisnog karaktera jer su napravili plakate na dva jezika (srpskom i engleskom) na temu od opšteg značaja vode i zaštite životne sredine. Na taj način mladi su ukazali stanovništvu da štedi vodu, jer ako se nastavi neodgovorna potrošnja mogle bi da se dese nesagledive posljedice.

"Sve su to pokazali na interesantan način i pobudili su pažnju stanovnika našega grada na ovu temu. Nakon završenog projekta oni su svoje radove izlagali u ulici Jovan Dučić pored Turističkog saveza", kažu učesnici projekta.

nijemci u trebinju gimnazija (2)

Veronika Merks, profesor Katoličke škole svetog Bonaficija iz Hamburga, kaže da su ovdje dočekani gostoprimljivo, a da su ih porodice odlično primile. Ona ističe da uživaju u lijepom vremenu, svidjela im se i naša hrana, a naročito kontakt sa ljudima.

Aleksandra koja ima 17 godina prvi put je u Republici Srpskoj-BiH i kaže da joj se Trebinje sviđa jer je okruženo planinama i brdima.

"Prizor je kao iz bajke, kao i panorama grada. Ova promjena mi prija i drago mi je što sam ovdje. Primjetila sam bliskost među stanovništvom. U Njemačkoj postoji distanca među ljudima, a ovdje sam vidjela želju za lijepom riječju, saradnjom i to je ostavilo veliki utisak na mene", istakla je Aleksandra.

Učenici i profesori gimnazije, s druge strane, oduševljeni su kolegama iz Njemačke. Druženja im nije nedostajalo, kao ni zanimljivih izleta van Trebinja.

"Pravili smo izlete na planinski vrh Jastrebac, u Mostar, Počitelj, Žitomislić, Prebilovce, Neum, Dubrovnik. Upoznali su se sa našim gradom, kulturom, tradicijom", rekao je Nemanja Milošević, profesor njemačkog jezika u Gimnaziji "Jovan Dučić".

Druženje mladih školaraca ostaće u nezaboravnom pamćenju i učenicima i profesorima, a ovo je još jedan način da se bolje nauči i strani jezik.

nijemci u trebinju gimnazija (1)