Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka likvidacije Banke Srpske i za likvidacionog upravnika imenovala Petra Mićića.

Banka srpske

Likvidacioni upravnik je dužan da sačini plan likvidacije, čiji će postupak provoditi po prioritetima u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo Srpske.

Agencija za osiguranje depozita BiH u obavezi je da postupak isplate osiguranih depozita, odnosno depozita do 50.000 KM, pokrene najkasnije u roku od 30 dana od dana oduzimanja dozvole za rad.

U saopštenju se podsjeća da je Agencija za bankarstvo Srpske 27. aprila donijela rješenje o oduzimanju bankarske dozvole Banci Srpske - u privremenoj upravi, koje nije bilo konačno uzimajući u obzir zakonsku mogućnost prigovora.

Rješenje o oduzimanju dozvole za rad doneseno je na prijedlog privremenog upravnika, te na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital Banke Srpske negativan i da akcionari, iako su više puta produžavani rokovi, nisu obezbijedili povećanje kapitala banke do propisanog zakonskog minimuma.

Imajući u vidu činjenicu da u zakonskom roku nije uložen prigovor Upravnom odboru Agencije za bankarstvo Republike Srpske, rješenje o oduzimanju dozvole postaje konačno 11. maja.

Konačno rješenje biće objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske i u jednom domaćem dnevnom listu koji se izdaje na teritoriji Srpske, te u jednom dnevnom listu koji je dostupan na teritoriji Federacije BiH i Brčko distrikta, dodaje se u saopštenju.