Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi u narednom periodu trebalo da bude obezbijeđena budžetska stabilnost Srpske i da vjeruje da će biti zaključen kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

zeljka cvijanovic

„Pregovori sa MMF-om su u toku. Vjerujem da će biti zaključen kreditni aranžman, uprkos protivljenju SDS-a da bude ostvaren ovaj aranžman“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ostaje da Republika Srpska povuče sredstva po osnovu klirinškog duga od Rusije.

„Imamo određene privatizacije koje ćemo sprovesti u narednim mjesecima, tako da bi budžetska stabilnost trebalo da bude obezbijeđena u narednom periodu“, rekla je Cvijanovićeva večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da se upravo ovoga „užasava“ opozicija u Srpskoj, znajući da sada dolazi vrijeme teških odluka u kojima Vlada Srpske nastoji da stabilizuje finansijske prilike.

Cvijanovićeva smatra da su građani Republike Srpske više nego ikada svjesni štete koju SDS i PDP u zajedničkim institucijama BiH nanose Srpskoj.

Ona kaže da su neke stvari koje su bile tehničkog karaktera, a dešavale su se na nivou BiH, sada postale prvorazredna politička pitanja.

Cvijanovićeva je podsjetila da su prije dvije godine PDP i SDS u parlamentu BiH glasali protiv raspodjele akumulirane dobiti „Elektroprenosa BiH“ od čega je 41 milion KM pripadao Republici Srpskoj.

„Nakon toga imali smo kredit Svjetske banke u iznosu od 30 miliona KM, kao podršku budžetu koji je trebalo da povučemo nakon realizovanih nekoliko važnih reformi. Tada je zaustavljen određen iznos novca i trebalo je mnogo snage, živaca i pomoći, uglavnom od stranaca, kako bi se ta situacija prevazišla“, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je prvorazredna priča postao i ruski klirinški dug prema BiH, koji bi trebalo da bude podijeljen između entiteta, od čega Republici Srpskoj pripada 71 milion KM.

„Ministri iz Srpske u Savjetu ministara BiH ne žele da taj novac bude raspoređen, nego nam pričaju neku drugu priču. Mislim da je sramota da od nekoga dobijate sredstva i da nalazite hiljadu načina da ih blokirate“, naglasila je Cvijanovićeva.

On je istakla da srpski predstavnici na nivou BiH ne prihvataju kreditni aranžman sa MMF-om, podsjetivši da je ovaj aranžman tijesno vezan sa nečim što je promovisala EU.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Srpske početkom godine povukla hrabar potez, uvodeći trezorski način isplate penzija iz budžeta, pri čemu je morala da zatvori kratkoročne obaveze Fonda PIO koje su iznosile 70 miliona KM.

„Sada imamo mogućnost da povučemo 71 milion KM po osnovu ruskog klirinškog duga i da izvršimo sve svoje obaveze, ali to nekome nije u interesu“, istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da želi da zna kako se zove politika kojom se uzurpiraju određena prava i sprečavaju građani Republike Srpske da dođu do svog novca.

„To je pogrešan koncept koji se vodi sa nivoa BiH, dok se mi od rata borimo da očuvamo kapacitet Srpske“, navela je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je koncept vladajuće kolicije u Srpskoj jaka Republika Srpska koja nema problem sa BiH, dok god se ona ponaša u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima.

„Narod Srpske želi da ima sigurnost koja se zove moja Republika Srpska, budžet moje Republike Srpske i Republika Srpska se pita“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da narod u Republici Srpskoj ne želi da se političke, ekonomske i finansijske odluke donose u Sarajevu jer to derogira sve što je uloženo u Srpsku i pri tome Srpska traži svoj dio autonomnosti.

Cvijanovićeva je navela da su najmanje dvije trećine desetogodišnje vlasti vladajuće koalicije u Srpskoj obilježene svjetskom ekonomskom krizom i teškim mukama da se Srpska iz nje izvuče.

„Vlada Srpske obezbjeđuje redovnost plata i penzija i realizaciju investicija u Srpskoj. Naša davanja su mnogostruko veća u odnosu na period kada su SDS i PDP bili na vlasti“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su prelaskom na trezorski način isplate penzija penzioneri u Srpskoj postali budžetski korisnici broj jedan, da su im prije tri godine penzije povećane za 1,5 odsto sa tendencijom povećanja u budućnosti, kao i da su plate u prethodnom periodu povećane.

Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska preuzela obavezu da isplaćuje penzije za oko 23.000 penzionera u Srpskoj koji su penzije zaradili u Federaciji BiH jer je Federacija odbila tu svoju obavezu.

Ona naglašava da Vlada vodi računa o boračkoj populaciji mnogo više od nekadašnje vlasti u Srpskoj koja je izdvajala desetine miliona KM, navodeći da je prošle godine Vlada za ove kategorije izdvojila 241 milion KM.

Ona kaže da je od tog iznosa za invalidnine izdvojeno 160 miliona KM, 54 miliona KM za borački dodatak, od čega 11 miliona KM za godišnji borački dodatak.

Cvijanovićeva je rekla da nisu tačne tvrdnje opozicije da je zaposlenost u Srpskoj bila veća za vrijeme njihove vladavine, navodeći da je prošle godine na hiljade ljudi više zaposleno nego što je to bio slučaj 2002. godine ili 2005. godine, kada su oni vodili Vladu.

Ona je rekla da je Vlada do sada uplatila 190 miliona KM radnicima za doprinose, kako bi stekli uslove za penzionisanje.

Cvijanovićeva ističe da je procijenjeni rast BDP-a u 2014. godini u Srpskoj iznosio 1,4 odsto, dok je na kraju godine ostvaren u iznosu od 2,2 odsto.

Ona je rekla da su plate budžetskih korisnika u Srpskoj, prosvjetnih i administrativnih radnika, za 250 do 300 evra veće nego u Srbiji.

Premijer Srpske navodi da je Vlada uložila 54 miliona KM za poboljšanje standarda u studentskim domovima u Banjaluci, Palama i Foči, dodajući da je cijena školarine za studente u Srpskoj od četiri do 11 puta niža u odnosu na sve fakultete u okruženju.