Polaganjem vijenaca na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma i odavanjem pošte junacima koji su položili živote za oslobođenje od 1941. do 1945. godine, u Trebinju je obilježena 71 godišnjica od kapitilacije Njemačke i pobjede Saveznika u Drugom svjetskom ratu.

dan pobjede nad fasizmom trebinje

Cvijeće su, u znak pijeteta prema svim palim u borbi protiv fašizma, položile delegacije lokalnog SUBNORA-a, grada Trebinja, Ruskog kulturnog centra u BiH i grada Voronježa iz Rusije, iz kog je došlo i 50 studenata.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je ispred spomen-kosturnice u gradskom parku da je danas dan da se iskažu poštovanje prema žrtvama i uputi poruka da svi u miru trebamo da gradimo bolju budućnost po mjeri čovjeka i slijedimo svijetle primjere odnosa prema svojim žrtvama.

dan pobjede nad fasizmom trebinje

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Slavko Šanjević, pozdravljajući prisustne građane i podsjećajući na značaj narodno-oslobodilačke borbe, istakao je da je 9. maj dan koji obilježavaju pobjednici, među kojima i 27 država evropske unije, kao i Izrael i SAD.

"Mi smo narod koji se u svakom ratu našao na strani pobjednika. Time se ponosimo, iako nam je svaki rat bio nametnut. Svaki rat smo platili skupo. Žrtve ne smijemo zaboraviti", kazao je Šanjević, dodajući da su Srbi bili treći najstradalniji narod u II svjetskom ratu u odnosu na broj stanovnika.

Prisutne građane pozdravili su i konzul Ruske Federacije Aleksij Viktorovna, sveštenik Ruske pravoslavne crkve otac Roman i prorektor Agronomskog fakulteta u Voronježu Marina Šahova, ističući da im je velika čast što su građanima Trebinja i Republike Srpske pokazali rusku kulturu, izvođenjem kulturno-umjetničkog programa.

Obilježavanje 9. maja završeno je izvođenjem pjesama "Tamo daleko" i "Kaćuša" u izvođenju Ruskog akademskog hora.

dan pobjede nad fasizmom trebinje

dan pobjede nad fasizmom trebinje