Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Donjoj Gradini da su rane jasenovačkih mučenika zalog opstanka srpskog naroda i neprekidna opomena svim Srbima.

donja gradina obiljezavanje "Ostaje trajno pitanje zašto ranije nije bilo napada na Jasenovac i njegovog oslobađanja i zašto se čekalo da se pobijedi fašizam u Evropi i tek je onda jedna grupa preživjelih logoraša, koja je bila osuđena na smrt, smogla snage da krene u proboj", istakao je Dodik u obraćanju na komemorativnom skupu u Spomen-području Donja Gradina.

On je na ovom mjestu postavio pitanje zašto je vlast bivše Jugoslavije skrivala ovaj zločin i nije dozvolila da se o njemu više zna.

"Zašto su, kada su nas obrazovali, u ideologiji koju su širili, skrivali da su nas ovdje pobili", upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, prošlost je važna za srpski narod jer na njoj počiva identitet ovog naroda. "Ukoliko se ne sjećamo svojih mrtvih i stradalih, zaboravimo i potiremo sebe", naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je proboj jasenovačkog logora smrti jedna od najvećih srpskih pobjeda izvojevana u tišini, ali koja je, nažalost, ostala u tišini sve do danas.

"Jasenovački novomučenici neumorno bdiju na straži naše savjesti i našeg pamćenja i opominju da je naša sloboda uvijek bila vezana za državu", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da na ovom svetom mjestu svaka riječ odjekuje tupo i djeluje sitno i beznačajno, jer je zaglušujući vrisak žena i djece, plač starih i nejakih trajno obilježio ovo mjesto tuge.

"U Donjoj Gradini vrijeme više ne teče. Kazaljke na časovnicima zaustavile su se prije 71 godinu opominjući i podsjećajući nas na najtragičniji događaj u novijoj srpskoj istoriji", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je potrebno da svaki Srbin neprekidno svjedoči istinu o Jasenovcu, Prebilovcima, Jadovnu, ali i o novim stratištima da bi istinu o njima svi čuli.

On je naglasio da je Republika Srpska nastala kao potreba srpskog naroda da živi slobodno u svojoj državi, koja je nastala kao plod kolektivnog sjećanja na stradanje u Drugom svjetskom ratu i kada nije imao državu.

"Zato naše jasenovačko, prebilovačko i jadovničko stradanje nikada ne smijemo zaboraviti", poručio je Dodik.

Dodik je dodao da niko nema pravo da se igra sa državom koja je tako skupo plaćena, te napomenuo da srpski narod ne smije da izgubi ideju slobode države.

On je rekao da Republika Srpska ne traži ništa više od Dejtonskog položaja BiH koji joj je više puta oduziman različitim odlukama visokih predstavnika.

Dodik je naglasio da Republika Srpska poštuje Ustav BiH, ali smatra potrebnim da se vrate nadležnosti koje su joj oduzete i prenesene na nivo BiH različitim odlukama visokih predstavnika.

"Republika Srpska želi da bude dio integrativnih procesa na ovom prostoru, opredijeljena za EU, ali i da bude vidljiv i uvažen faktor u tim procesima", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, aktivnosti i saradnja Republike Srpske sa Srbijom su sasvim prirodne i logične.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska danas zajedno sa Srbijom obilježava ovaj događaj koji spada među važne nacionalne događaje.

Komemorativnom skupu prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, te veliki broj građana.