Odluke donesene na posljednjoj sjednici trebinjske skupštine nisu legitimne i moraju biti poništene do 10. juna – jasno je Ministarstvo lokalne samouprave.

gradska administracija trebinje

Verifikacijom mandata prije izglasavanja dnevnog reda grubo je prekršen Poslovnik o radu, stoji u depeši ministarstva koja je stigla na adresu grada Trebinja.

Na ovu temu nisu željeli govoriti ni odbornici PDP a, ni SDS–a, a predsjednik trebinjske Skupštine Slobodan Prtilo i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević nisu se ni javljali na telefon.

Zato je rado progovorila opozicija koja je i osporila verifikaciju mandata Nebojše Rudana, odbornika Pokreta za Trebinje.

Sa naredbom iz Ministarstva SNSD danas samouvjereno maše. Tvrde i da trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević više nema skupštinsku većinu.

“Ispostavlja se da gospodin Vučurević sada trenutno ima 13 odbornika, a potrebno je 14 za većinu, znači skupština grada Trebinja na čelu sa gospodinom Prtilom nema skupštinsku većinu”, rekao je Luka Petrović, predsjednik trebinjskog SNSD–a.

Većinu nema ni opozicija, a opoziv gradonačelnika je nemoguć pet mjeseci prije izbora.

Ipak, odbornik Nebojša Rudan, koji je i advokat tvrdi da su odluke Ministarstva lokalne samouprave i uputstva Centralne izborne komisije u koliziji. A to, kaže ostavlja mnogo prostora za političke malverzacije.

“Mislim da je opet sud tu najmjerodavniji. Neka sud kaže je li prekršen izborni zakon, je li prekršen poslovnik. Tu su pozvani ljudi kompetentni i mjerodavni da kažu”, rekao je Nebojša Rudan, odbornik Pokreta za Trebinje.

Iako u Poslovniku jasno piše da se sjednice Skupštine sazivaju svakog mjeseca u aprilu, zasjedanja lokalnog parlamenta nije bilo. To je još jedan od dokaza da je gradonačelnik izgubio većinu, tvrdi opozicija.

Vladajući su za sada bez komentara.