Počast vojnicima JNA ubijenim prvih dana maja u Sarajevu danas su u Dobrovoljačkoj ulici odali članovi porodica stradalih, preživjeli u ovom zločinu, kao i zvaničnici Republike Srpske.

sarajevo dobrovoljacka

Na mjestu stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici služen je vjerski pomen, prislužene svijeće i položeno cvijeće.

Skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno, obezbjeđivali su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Obilježavanju godišnjice zločina nad pripadnicima JNA prisustvovali su preživjeli učesnici događaja u Dobrovoljačkoj i porodice stradalih te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prisutni su bili i predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić, predsjednik republičke Boračke organizacije Milomir Savčić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević i prvi predsjednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik.

Obilježavanju stradanja pripadnika JNA prisustvovali su i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, savjetnik predsjednika Republike Miladin Dragičević, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Zoran Đerić, predstavnici Ambasade Srbije u BiH, te udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Skup je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, a od vlasti Kantona Sarajevo dobijena su odobrenja za dio koji će biti održan u federalnom Sarajevu.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.
U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.