Pravoslavni vjernici sa nestrpljenjem su iščekivali Blagodatni oganj u Jerusalimu gdje se danas obilježava Velika subota.

blagodatni oganj jeruslaim 2016

Desetine hiljada vjernika skupilo se u Jerusalimu da prisustvuje paljenju ognja, a sveti plamen će se naći večeras i u Beogradu, Banjaluci i Sokocu.

Patrijarh jerusalimski Teofil III proslijedio je sveti oganj vjernicima. Dalje će se plamen pronijeti kroz do svih pravoslavnih zemalja.

Blagodatni oganj uvijek se čeka na istom mjestu i u isto vrijeme - u crkvi Vaskrsenja Isusa Hrista odnosno Grobu Gospodnjem, na Veliku subotu prije podne, a silazi i pali se jedino pravoslavnom patrijarhu.

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa.

Pojava blagodatnog ognja po vjernicima predstavlja vidljivu projavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.
Bogosluženje Velike subote u hramu Svetog Groba (crkva Vaskrsenja Hristovog) liturgijski podsjeća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane i ujedno predstavlja i uvod u njegovo Vaskrsenje.

Takođe, hiljade pravoslavnih Kopta iz Egipta pristiglo je u Jerusalim kako bi dočekali Vaskrs. U Jerusalimu su primjetne i velike snage bezbjednosti.

blagodatni oganj jeruslaim 2016

blagodatni oganj jeruslaim 2016 (3)