Dug Fonda PIO FBiH prema Fondu RS veći od MILIJARDU KM

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 30. 04. 2016. - 9:09h

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Federacije BiH /FBiH/ Fondu PIO Republike Srpske zaključno sa 31. decembrom 2015. godine duguje milijardu i četiri miliona KM za isplate penzija licima koja su pravo na penziju ostvarila u FBiH, rekao je večeras direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.

fond pio

Milić je za Televiziju „Pink BH“ istakao da u Republici Srpskoj trenutno penziju prima 17.700 lica koja su pravo za penziju ostvarila u FBiH prije 30. aprila 1992. godine za koje Fond PIO Srpske na mjesečnom nivou izdvaja oko 6,2 miliona KM.

Prema njegovim riječima, na isplatu penzija iz Fonda PIO FBiH vratilo se 276 lica.

„Ovo je političko pitanje koje treba da riješe vlade Republike Srpske i FBiH“, smatra Milić.

On kaže da se odluka o trezorskoj isplati penzija u Republici Srpskoj pokazala apsolutno opravdanom i da do sada nije bilo nikakvih većih problema.

„Martovska isplata penzija trajala je pet dana u Republici Srpskoj, a narednih pet dana u FBiH. Ovakvim načinom isplate Udruženju penzionera Republike Srpske vraćeno je povjerenje u sistem i Vladu Srpske“, tvrdi Milić.

Pojasnio je da su, kada je riječ o trezorskoj iplati penzija, preuzeta iskustva zemalja iz okruženja, koje su imale iste probleme kao i Republika Srpska.

On smatra da je ovakav način isplate dugoročno rješenje za Fond PIO Republike Srpske.

„Prelaskom na trezorsku isplatu penzija biće realizovane značajne uštede u budžetu Republike Srpske. Ako u drugim zemljama funkcioniše, nema razloga da to ne bude i kod nas“, naglasio je Milić i dodao da je za ovu godinu potrebno oko 350 miliona KM za isplatu penzija.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je jedna od rijetkih koja uredno usklađuje penzije, a Vladi Srpske je data mogućnost za vanredno povećanje penzija.

„Na Vladi Republike Srpske je odluka da li će ove godine biti povećanja penzija. Fond PIO trenutno potražuje oko 415 miliona KM neplaćenih doprinosa iz prethodnih godina, pa je teško govoriti o povećanju penzija u toku ove godine, ali svaku odluku koju donese Vlada mi ćemo ispoštovati“, rekao je Milić.

On je naveo da je „strašan problem“ sa zdravstvenim sektorom koji Fondu PIO Republike Srpske duguje više od 80 miliona KM.

TAGOVI:

Komentari

Da Fond PIO svake godine nije uzimao kredite da bi pokrio manjke za isplatu penzija, prelazak na trezor bi bio bezbolan. Ovako će se umjesto Fonda zadužiti Vlada RS ili će ostalim budžetskim korisnicima početi da kasne plate da bi se isplatile penzije i kupio socijalni mir.
A ovih 400 miliona KM nikada neće biti naplaćeno i za to treba tražiti drugi modus ili ih otpisati, da ne bi bila opterećenje preduzećima.
Novac od FBiH nikada neće biti naplaćen. Pa oni u avgustu ili septembru posljednjih godina padnu u bankrot. Jedini način je kompenzacija.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja