Grupa radnika gradske administracije Trebinje optužila je gradonačelnika Slavka Vučurevića da vrši mobing nad njima, te da ih prebacivanjem sa jednog radnog mjesta na drugo degradira i ponižava.

radnici gradske uprave

Zdravka Dangubić, sekretarica bivšeg gradonačelnika Dobroslava Ćuka, ove Vučureviće poteze smatra osvetom, te napominje da je glavni progon počeo kada je njih osmoro tužilo Gradsku upravu zbog neisplaćenog regresa i zimnice.

"Smatram da ništa nismo pogriješili već smo tražili samo prava koja imamo prema kolektivnom ugovoru", rekla je Dangubićeva novinarima u Trebinju, dodajući da je njoj odmah nakon prvog ročišta uslijedilo rješenje za raspored na novo radno mjesto - iz Arhive u Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, gdje je raspoređena na mjesto stručnog saradnik za kanalizaciju, održavanje javnih površina i azil za pse.

Nakon što je u toj kancelariji provela pet dana, navodi Dangubićeva, načelnik odjeljenja je obavijestio da mora da pređe u kancelariju gdje je parking služba.

"Tu nema nikakvih uslova za rad. U prostoriji se nalazi jedna stolica i kandže za automobile. Pitam se samo zašto sam prebačena u tu kancelariju a imam rješenje za drugo radno mjesto. Objašnjenje je samo jedno - gradonačelnik želi da me ponizi", kaže Dangubićeva.

Ona dodaje da je prvi čovjeka grada nastavio da joj prijeti da će je prebaciti na Obodinu, mjesto gdje je azil za pse i da će popraviti jednu zarđalu kućicu u kojoj nema ni struje ni vode da bi boravila u njoj.

"To je sramota. Ja radim 31 godinu i nikada nisam imala ovakvih problema. Bivši gradonačelnik Ćuk me nije pomjerio sa mog radnog mjesta iako sam prije njega radila sa SDS-om koji je bio na vlasti", kaže Dangubićeva koja ima zvanje menadžera lokalne uprave.

Ona tvrdi da tada nije vršen mobing nad radnicima bez obzira kojoj političkoj partiji su pripadali.

"Sada je sitaucija dugačija. Gradonačelnik vrši mobing nad radnicima koji nisu članovi njegove političke partije, samo što niko od njih ne smije javno o tome da progovori", ističe Dangubićeva i dodaje da i "konkurse za radna mjesrta objavljuje u dnevnom listu u Mostaru da se ljudi ne bi mogli prijaviti na njih".

Ona navodi da je tražila da razgovara sa gradonačelnikom, ali da je nikada nije primio, već je izbjegavao susrete.

Dangubićeva tvrdi da Vučurević radnicima članovima PDP-a ili onima koje one smatra podobnim a koji nisu dobili regres i zimnicu obeštećuje kroz razne vrste novčane pomoći ili zapoljšava članove njihovih porodica.

Biši kurir u Gradskoj upravi Saša Pejović kaže da je poslije tužbe zbog neisplaćene zimnice i regresa po kazni raspoređen na parking službu.

"Nisam baš očekivao ovakve mjere, ali s obzirom na odnos gradonačelnika od ranije nisam mnogo iznenađen njegovim ovakvim potezom", kaže Pejović i dodaje da su se degradirani radnici žalili, ali im je odgovoreno da je žalba neosnovana.

On je rekao novinarima da je na drugo radno mjesto prebačen uz obrazloženje da kao kurir nema posla, naglasivši da je na to radno mjesto odmah primljen drugi radnik.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević nije želio da komentariše ove optužbe radnika.