U dvorištu Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg do Vaskrsa će biti završeni radovi na rekonstrukciji dijela dvorišta porte hrama, gdje će umjesto dosadašnjeg mostića biti izgrađena staza od kamena i dva alpinuma, što će cijelom tom dijelu dvorišta dati novo funkcionalno i estetsko rješenje.

saborni hram uredjenje trebinje

Potvrdila je ovo za TrebinjeLive.info Jelena Dedović, master inženjer šumarstva za prirodnu arhitekturu i hortikulturu, koja je istakla da će dosadašnje jezerce i mostić zamijeniti popločana staza, livada i "razbacano kamenje", kao glavni simbol Hercegovine.

"Ljudi iz Hercegovine vole kamen i to je ono što im je falilo. Kad smo uklonili fontanu njima nije nedostajala voda već kamen, smetala im je zemlja.  Biće to imitacija livade. Kamen je razbacan svuda, gdje će oko njega biti biljke, staza, koja neće biti u potpunosti ravna", kazala je Dedović.

Staza, kako je rekla Dedović, biće urađena tako da izgleda kao da je iznikla u porti hrama, a predstavljaće svojevrsnu imitaciju hercegovačkog kamenog polja.

On je navela da dosadašnji sistemi vodovoda i prečišćavanja vode u postojećem jezercetu nisu bili dobro urađeni, pa su odlučili da ga u cjelosti uklone. A most bez vode, na nasipu, ne bi zadržao svoju funkciju, pa je i on uklonjen.

"Na pravcima komunikacije, bilo kakve trase za šetnju, ne smije da bude nikakva prepreka. Most bi bio prepreka i imali bi nivelaciju koja ne bi bila dobra za starije osobe, lica sa otežanim hodanjem, djecu, majke sa djecom u kolicima", navela je Dedović, dodajući da će novo rješenje biti bolje kako fukcionalno, tako i estetski.

Prema njenim riječima, postoji ideja da se u narednom periodu napravi mostić koji bi bio sa strane nove staze, nikako na glavnom pravcu kretanja.

saborni hram uredjenje trebinje

saborni hram uredjenje trebinje