RASPISAN TENDER – Uskoro počinje popločavanje Starog grada

Autor: TrebinjeLive Foto. Ilustracija
TREBINJELIVE 25. 04. 2016. - 12:47h

Ishabani asfalt u trebinjskom Starom gradu uskoro će da zamijene pločnici, a biće postavljena i nova podzemna komunalna infrastruktura. Javni tender za radove je već raspisan, a iz budžeta grada za ovu investiciju obezbijeđeno je 120.000 KM.

stari grad trebinje

Kako su ranije istakli nadležni u Gradskoj upravi, biće popločana najfrekventnija ulica starog jezgra Trebinja od tunela do južne kapije, a uporedo će biti vršena i arheološka istraživanja, jer poslije stavljanja pločnika više neće biti kopanja.

Rekonstrukcija Starog grada, koja će, pored popločavanja, obuhvatiti i adaptaciju zidina, njihovo osvjetljavanje, uređenje fasada i krovova, otkopavanje hendeka oko bedema kastela, radiće se u skladu sa finansijskim mogućnostima grada.

S druge strane, od sredstava koje je odobrila Turska agencija za razvoj /TIKA/ očekuje da će biti završeni radovi na rekonstrukciji bedema na samoj rijeci Trebišnjici, dok bi dio sredstva trebao da bude utrošen i za popločavanje.

Građani Trebinja kažu da je rekonstrukcija starog jezgra neophodna, i da radove treba otpočeti što prije. Prethodnih godina se, kažu, malo ulagalo u Stari grad, koji bi uz navedene investicije još više bio atraktivan turistima.

TAGOVI:

Komentari

Dobro su se sjetili.Nadam se da ce Stari grad da dobije i neke sadrzaje kao sto su suvenirnice,galerije,knjizare,lux restorani i kafici,hoteli i hosteli,da se organizuje ugostiteljstvo a ne da svako kaci tendu i suncobran koje hoce boje,da ce jednom rijecju Stari grad biti otvorena ljetna trgovacka,kulturna i drustvena pozornica.

Odgovori

Apsolutno se slažem, treba Trebinju, kao i Starom Gradu novih i boljih sadržaja, koji će zadržati turiste više od jednog dana.

Odgovori

Slazem se sa vasim komentarom u potpunosti, zaista je potrebno uvesti red u Stari grad jer je to jos uvijek neiskoristeni biser Trebinja.

Odgovori

Imam pitanje da li neko zna koliko Het izdvaja novca za rostilj koji pravi SNSD?

Odgovori

Molim sve Hercegovce koji ovo citaju da pokrenu incijativu i u svojim mjestima oko uredjenja kulturnih i istorijskih spomenika a sve za razvoj nase Hercegovine i srpstva.
– Bileca ima muzej i stecke koji su u potpunom rasulu,ima crkve i manastire koji su pod zastitom drzave a potpuno su zapusteni i niko ne brine o njima a popovi sebi zamkove prave.
– Nevesinje ima Vjencac – grad Herceg Stefana.
– Foca koja je bila dio Carigradskog druma i zvala se via Drina i koja je svojim rudama privlacila trgovce.U ljetopisu popa Dukljanina pominje se prvi put sredinom 12. v. a sacuvani predmeti materijalne kulture govore da je Foca i taj dio Drine bila naseljena i u praistorijsko doba. Prvi pisani tragovi o imenu grada Foca datiraju iz 1368. godine u Dubrovackom arhivu.Prepoznatljiva po trgovini i zanatima Foca ima i svoju turističku tradiciju. Prvi turisti stranci spustali su se splavovima niz Drinu jos davne 1923, kajak-sport organizovan je 1931, a 70-tih godina pa sve do rata Tjentiste je posjecivalo od 150 do 200 000 turista.
– Gacko – Prvi pouzdani podaci datiraju iz rimskog perioda, jer je Gacko i tada bilo značajno tranzitno podučje. Srbi su se naselili u 7. vijeku.1479. godine Stjepan V.Kosača stvorio je svoju državu Hercegovinu i glavni put isao je: Dubrovnik, Trebinje, Jasen, Ljubomirsko polje, Bileca, Korita, Cernica, Gatacko polje, Cemerno,Foca i dalje dolinom Drine preko Gorazda, Visegrada za danasnju Srbiju i Carigrad.Gacko koje je tipicno planinsko mjesto, ljeti prava “vazdušna banja” gdje su boravili hercegovacki vladari srednjeg vijeka od Sandalja Hranica i Hercega Stjepana .U Gacku su se vjecito ukrstale kulture Istoka i Zapada, od praistorije do naseg doba. U Gacku su se vodili mnogi ratovi, sklapali mirovi, dizale mnoge bune i ustanci. Gacko je bilo u nekadašnjoj Humskoj zemlji, hercegovoj zemlji i bilo je Vojvodstvo Sv. Save, drzava Nemanjica, Dusanovo carstvo. Bilo je u sastavu srpskih zemalja od Mihaila Visevica i Humskog kneza Vukovila, velikog vojvode Sandalja Hranica i osnivaca Hercegovine Stefana V.Kosace do pada pod Turke 1465. godine.
Srednjovjekovna naselja i gradovi su: Stezaja, Cernica, Samobor, Mulja, Medvjed grad i Kljuc. Ima na desetine nekropola rasutih po cijelom gatackom kraju, kao i vjerskih pravoslavnih objekata i sakralnih spomenika srednjeg i novijeg doba, kamenih epigrafskih zapisa i floralnih motiva.Gacko se u istorijskim izvorima prvi put pominje u Ljetopisu popa Dukljanina oko 1150.godine a u Dubrovackim arhivskim izvorima 1278. godine nakon poznate bitke na Gatackom polju 1276. godina (izneđu srpskog kralja Urosa i njegovog sina Dragutina).
Da ne nabrajam sve sada ali toliko imamo kulturno i istorijsko bogastvo koje stoji neiskoristeno,prepusteno zubu vremena……ako smo u zadnjih 100 god morali da pravimo sutasku drzavu dajte sada kada imamo nasu RS da uradimo nesto na iskopavanju i ocuvanju naseg istorijskog i kutlrnog identiteta a na korist svih nas.

Odgovori

– Berkovici – Mještani Milavića i Kljenaka pokrenuli su veliku akciju čišćenja groblja Crkvina koje se prostire na površini većoj od jednog hektara.Na Crkvini se nalazi staro groblje, najveće u Dabru po broju stećaka, što pokazuje da je onde bilo jako naselje i u Srednjem veku. Drugo groblje je na Gologlavu sa 6 stećaka i zovu ga „grčko groblje“.Milavići inače čuvaju ogromnu nekropolu, drugu po veličini u Hercegovini.Stari grad Koštun (grč. Kostran i lat. Kostrum-logor) rani srednji vijek. Zidan je od vrlo krupnog kamenja. Dužina je oko 210 m, širok oko 50 m. Proglašen nacionalnim spomenikom BiH, 4.-10. maja 2004.Crkve Sv. Ilije u Podkomu 14. i 15. vijek, Sv. Trojice u Hateljima , Sv. Voznesenja Gospodnjeg Podkom.
– Ljubinje – Mnoštvo nekropola stećaka svjedoče o burnoj i zanimljivoj istoriji ovog kraja. Stilizovanim natpisima, dimenzijama i oblicima, stećci predstavljaju prvorazrednu kulturnu i turističku vrijednost. U srednjem vijeku, ovaj kraj bio je pod vlašću Nemanjića. Još uvijek su živa predanja o Svetom Savi.

Sve ove informacije treba da se dostave u Muzej Trebinje,da se napravi jedna posebna prostorija gdje ce se kroz kratku restrospektivu vidjeti sta je Hercegovina i njena istorija,da se nude izleti turistima do ovih mjesta,da se sva mjesta i gradovi I.Hercegovine vise povezu sa Trebinjem.
A Trebinje kao sprska prestonica a i prestonica danasnje Hercegovine treba posebno da se obradi i grad da se uredi.Bilecu neka je stid i sramota,podigli spomenik maloumnim cetnicima i tolike pare slupali a svete Nemanjice unistili i sve propada.Isto tako sramota za sve ove sajtove i TV koji u sebi imaju nazive Trebinje i Hercegovina a ne obavjestavaju sta se desava u ostalim opstinama I.Hercegovine.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja