Srpska napredna stranka /SNS/ sa svojim koalicionim partnerima okupljenim oko liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", na osnovu 96,50 odsto obrađenog biračkog tijela, osvojila je 48,28 odsto glasova birača, a u parlament Republike Srbije poslije četiri godine vratiće se i predstavnici Srpske radikalne stranke /SRS/ predvođene dr Vojislavom Šešeljom.

srbija izbori 2016

Prema podacima Republičke izborne komisije /RIK/ Srbije, koji su saopšteni rano jutros, SRS je osvojila 8,04 odsto glasova birača, dok je koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije /SPS/ dobila 11,08 odsto podrške građana Srbije.

Izborni prag od pet odsto prešle su i izborne liste Demokratske stranke /DS/ sa oko 6,04 osvojenih glasova, "Dosta je bilo" - Saša Radulović sa 5,95 odsto, Čeda, Boris, Čanak /LDP, SDS, LSV/ sa podrškom  od 5,04 odsto i DSS-Dveri sa 5 odsto glasova građana Srbije

Vanredni parlamentari izbori, koje je raspisao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na prijedlog vlade i premijera te države Aleksandra Vučića, prošli su u demokratskim okvirima, uz minimalna kršenja izborne igre. Na izbore je izašlo 56,59 odsto birača.

U Srbiji su juče održani i redovni pokrajinski i lokalni izbori. U Vojvodini je pobjedu odnijela koalicija okupljena oko SNS-a.

Državljani Republike Srbije,  koji su nastanjeni u Republici Srpskoj, glasali su u Konzulatu u Banjaluci, gdje je izlaznost bila 89,45 odsto.