U Trebinju je danas počelo čišćenje i uređenje spomenika Palim borcima u Drugom svjetskom ratu. Čišćenje je pokrenuo Ruski kulturi centar, a pridružili su se i predstavnici SUBNOR-a i boračke organizacije Trebinja.

spomenik pali borci trebinje

Ovo je prvo čišćenje spomenika u proteklih dvadeset godina. Nadležno komunalno preduzeće čistilo je okolinu spomenika i grafite koje bi nesavjesni građani ispisali, ali nije bilo novca za neko veće čišćenje. Sada je spomenik isprskan specijalnim sredstvima za otklanjanje kamenca.

Kako ističu iz Ruskog kulturnog centra cilj im je uređenje spomenika pred predstojeći praznik 9. maj Dan pobjede nad fašizmom.

- Deveti maj, to je ogroman događaj, praznik, Dan pobjede, pobjeđeni su fašisti. Čitav svijet koji je učestvovao pobijedio je fašizam i mislim da to ne treba zaboraviti - rekao je Mihail Bočkarev direktor Ruskog kulturnog centra.

Predsjednik SUBNOR-a Trebinje Slavko Šanjević kaže da će se čistiti sve kamen po kamen.

- Spomenik je zapušten, a kamen je i porozan, pa je ušlo  duboko. Evo vidite prvo se premazuje, prešpricava, hemijskim sredstvima, pa će onda  pritiskom mašine da se ispere - pojasnio je Šanjević.

Rajko Ćapin, načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu,  grada Trebinja rekao je da je spomenik Palim borcima iz Drugog svjetskog rata ima poseban značaj i težinu za Trebinje koje je poznato kao slobodarski i slobodouman grad.