NJegovo visokopreosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je večeras da je stradanje Isusa Hrista putokaz za sve ljude i da je pravi put dobrovoljno prihvatanje svog krsta, a ne bježanje od njega.

vladika grigorije

Dobrovoljno prihvatanje krsta, kao jedinog puta u život, znači naše uspravljanje u životu, poručio je vladika Grigorije u Istočnom Sarajevu, gdje je održao predavanje o temi "Krst Isusov".

"Isusova slava počinje sa stradanjem na krstu, kao i njegova pobjeda koja je nastavljena vaskrsenjem. Hrist je umro najsramnijom smrću - raspet je na krstu, a osuđen je kao politički krivac u doba rimske imperije, jer je na njegovom krstu pisalo `judejski car`", podsjetio je vladika Grigorije.

Vladika je istakao da ne treba bježati od muke jer se ljudski život okreće oko raspeća, usmjeren je na njega i od tog stradanja zavisi kakva će nam biti budućnost.

"Od toga kako se budemo ponašali tokom našeg stradanja zavisiće i naš život nakon toga. Ako čovjek bježi od krsta, muka neće nestati, biće je sve više. Bez smrti nema ni života, a krst je podvig i put", naglasio je vladika Grigorije.

On je istakao da je veoma važno biti u zajednici sa Bogom, osluškivati šta je Božija volja, jer je ona čistija i bolja od volje čovjekove.

"Božija ljubav i sloboda su prava ljubav i sloboda, a ne čovjekova", poručio je vladika Grigorije.

Predavanje je organizovao Pravoslavni Bogoslovski fakultet "Vasilije Ostroški" iz Foče u saradnji sa Muzičkom akademijom iz Istočnog Sarajeva.