ĐOKIĆ U TREBINJU – Posjetio pogone „Trendteksa“ na Tini

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 22. 04. 2016. - 13:34h

Ministar industrije, energetrike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da tekstilna industrija u Hercegovini ima budućnost, te da Vlada Srpske čini sve da ovu granu privrede očuva i proširi.

djokic trendteks trebinje

Nakon obilaska pogona tekstilne industrije „Trend-teks“ u Trebinju i razgovora sa rukovodstvom ovog privrednog društva, Đokić je rekao novinarima da je to jedan od svijetlih primjera ozbiljnog partnera sa 153 radnika koji svoju proizvodnju širi i planira povećanje broja radnika.

„Preduzeće koje je bilo potpuno izgubljeno, Vlada Republike Srpske je spasila iz stečaja i vratili dio njegovog proizvodnog pogona u život, te na taj način pokazali odgovornost prema tekstilnoj industriji u Hercegovini, ali i prema ljudima koji su ovdje ranije radili i koji ponovo rade u bivšim pogonima ‘Novoteksa'“, istakao je Đokić.

On je rekao da je sa rukovodstvom „Trend-teksa“ dogovoreno da razvijaju dalje partnerstvo, što podrazumijeva i podršku njihovom razvoju na ovom, ali i drugim područjima Republike Srpske.

„Ovo je kompanija koja ima stoodstotni izvoz svojih proizvoda, radi u više država bivše Jugoslavije i van nje, i za nas je veoma važno da imamo kvalitetnog partnera“, naglasio je Đokić i zahvalio rukovodstvu ove firme na dosadašnjim naporima da se očuva proizvodnja tekstila u Trebinju.

Đokić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske kupila imovinu „Novoteksa“ u stečaju za 3.160.000 KM, čime je omogućila da se vrati proizvodnja. On je naveo da su u toku razgovari sa još nekim partnerima koji žele da iznajme dio prostora u bivšem „Novoteksu“, kao što je to uradio „Trend-teks“.

„Razgovaramo sa više partnera koji su ispoljili interese da u još nekim gradovima Srpske razviju ovakvu ili sličnu proizvodnju i cilj nam je da zaposlimo što više ljudi“, rekao je Đokić.

Govoreći o tekstilnoj industriji „Biteks“ u Bileći, on je rekao da je ta firma radila sa njemačkom kompanijom, koja je jednim dijelom u stečaju, naglašavajući da Vlada Republike Srpske na to nije mogla da utiče niti da to predvidi.

„To sada stvara probleme za Bileću, ali u toku su razgovori sa novim partnerom koji je spreman da preuzme tamošnji pogon, kao i sve radnike i da eventualno razvije proizvodnju prijemom novih radnika“, rekao je Đokić i istakao da Vlada Republike Srpske čini sve da novog partnera ohrabri da preuzme ovu proizvodnju.

On je istakao da se očekuje da će njihov dosadašnji partner učiniti dodatni napor da plati zaostale obaveze koje ima za raniju isporučenu robu kako bi se proizvodnja mogla dovesti do kraja i da im se gotov proizvod koji je započet isporuči.

„Sa tim partnerom se dalje neće moći razvijati saradnja. Saradnja je jedino moguća sa novim partnerom sa kojim smo počeli pregovore u prethodnih nekoliko dana“, rekao je Đokić i dodao da da će Vlada pomoći da se ovo preduzeće transformiše i pripremi za saradnju sa novim partnerom.

Direktor „Trend-teksa“ Denijel Kozličić izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra Đokića, koji, kako je naglasio, daje maksimalnu podršku za očuvanje tekstilne industrije u Hercegovine.

Kozličić je istakao da je firma „Trend-teks“ još 2012. godine pokazala interesovanje za širenje na ovom području zakupivši dio prostor „Novoteksa“.

„Od početka smo imali veliku podršku Vlade Republike Srpske koja nas je tretirala kao strateškog partnera, a dalji razvoj ove konfekcije biće u jednoj zajedničkoj saglasnosti“, istakao je Kozličić, najavljujući da ambiciozne planove.

On je rekao da će u narednom periodu biti zaposleno dodatnih stotinjak radnika, te dodao da kompletnu proizvodnju izvoze na evropsko tržište i ostvaruju devizni priliv u iznosu od više od dva i po miliona maraka na godišnjem nivou.

Vlasnik firme „Trend-teks“ Šućko Hadžijakupović je istakao da je lični dohodak u ovoj firmi preko 400 KM, a da radnica koje rade za mašinama primaju i 700 maraka.

On je naglasio da su tačne informacije da su pojedincima isplaćene plate u iznosu od 200 KM, te da je to bilo prije tri mjeseca.

Hadžijakupović je objasnio da su taj iznos plate dobile jedna ili dvije radnice i to ne zato što je firma tako željela, nego što su se radnice ponašale tako prema njoj.

Komentari

kako ovaj kepec ima obraza izaći pred radnice?

Odgovori

Guzica mu obraz eto zasto.Ovde rade za 200km a onima u Bileci rekli pare nikad necete vidjeti.Ova mafija se mora pravdi privesti.Ovi su gori od Turaka.Pa ne moze ovako proci.

Odgovori

Tamo gdje stvari rješava ovaj izvrijeđani ministar radi 150 radnica i prima se još 50!

Kome se ne sviđa, nek ide u Bileću u Teslu sa Vučetićem i Dodikom!

Ili još bolje, u Vučurevićevu trebinjsku Bemu!

To je razlika gospodo između socijalista i ostalih!

Male plate, jesu; velike norme, jesu!

A sigurne velike plate i male norme su bile znate kada? Kad su socijalisti vladali.

To Srki, tako si oštar komentar uputio da su plate već porasle na 1000 KM. Ne benavi kad nemaš pojma o čemu pričaš

Čovjek se lično založio da ovdje ne bude katanac na bravu. Da si upućen i kulturan koliko si realan dobar možda bi od tebe nešto i bilo

Odgovori

Posto je iz stecaja spasio pogon Novoteksa u januaru i potpisuje dugorocni ugovor o zakupu sa Trendteksom, stvarno kako moze? Ti si neki iz Slavkove Beme?

Odgovori

Pa prodaj kratkonogi ti i onaj m*oum*i prostak Dodik auta koja imate pa isplatite radnike.

Odgovori

Kako genijalno ekonomsko rješenje. Mora da si završio ekonomiju na tavanu.

Odgovori

Ko to tamo lupa? Da nije Đokića lično, ministarstvo industrije ne bi dalo pare za pogone Novoteksa u stečaju, a onda bi Trendteks iselio na ulicu, sa sve radnicama! A ovi gornji komentari su mu hvala! Izvini, ministre, bagra neupućena zna samo da laje i vrijeđa, i radnice je sramota od ovakvih.

Odgovori

Između hercegovačke Beme, Tesle i Trendteksa, biram Trendteks.

200KM su izmišljotine

iznos od preko 400 km i do500 sa toplim obrokom je ono što prima većina radnica.

Odgovori

Da nije čovjeka trendteks bi u prvom kvartalu ove godine zatvorio prostorije i vi sada ne bi imali koga psovati

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja