Trebinjski privrednici danas su se u Trebinju sastali sa ambasadorom BiH u Rumuniji Miletom Vasićem kako bi razgovarali o mogućnostima koje nudi rumunsko tržište.

saradnja hercegovackih i rumunskih privrednika

Vasić je istakao da je Rumunija izuzetno kvalitetno tržište i da su Rumuni dobri potrošači.

"Cilj nam je da ljudi shvate da postoje i neka druga tržišta, te da je EU i na istoku, a ne samo na zapadu. Mentalitetom smo slični, tako da naši proizvodi lakše mogu da prođu na tržištu Rumunije", rekao je Vasić novinarima nakon sastanka, dodajući da im je ovo deseti sastanak i da je ostalo još pet gradova u BiH koje će obići u narednom periodu.

On je rekao da će napraviti i bazu podataka izvozno orijentisanih privrednih subjekata iz BiH koji su zainteresovani za saradnju sa rumunskim privrednicima, napominjući da će spisak zainteresovanih privrednika iz Trebinja biti Rumunima dostupan onlajn.

Direktor Privredne komore Trebinje Veselin Svić smatra da je dosadašnja privredna saradnja sa Rumunijom na dosta niskom nivou i da nema razloga da tako bude i ubuduće.

"Cilj je stvoriti određene mehanizme da se ta saradnja poboljša", istakao je Savić i dodao da se to može postići putem baze podataka, te organizovanjem sajma privrede BiH u Rumuniji.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je izrazio zadovoljstvo susretom, naglašavajući da na ovakav, praktičan način trebaju da rade amabasadori u svim zemljama, te da je ovo prvi put od kada je on gradonačelnik da ambasador neke zemlje direktno komunicira sa privrednicima i lokalnim vlastima.

"Mislim da će naši privrednici iskoristiti ovu šansu i iznaći mogućnost saradnje da preko diplomatskog predstavništva u Bukureštu nađu svoje partnere i ostvare obostrani ekonomski interes za uvoz i izvoz robe između BiH i Rumunije", rekao je Vučurević.