Nakon poprilično turbulentnog perioda u Gradskom odboru Socijalističke partije Trebinje, koji je početkom februara 2015. godine raspušten zbog loših rezultata, čini se da ova partija ide sigurnim koracima ka ozdravljenju. Socijalisti kažu i povratku gdje im je i mjesto - vrhu političke scene Trebinja.

rajko capin sp trebinje

Na čelu Gradskog odbora je Rajko Ćapin, čovjek koga Trebinjci dobro poznaju i uvažavaju.

Gospodine Ćapin, kako će se Socijalistička partija postaviti u pregrupisavanju političkih snaga pred predstojeće gradske izbore? Da li ćete podržati kandidata za gradonačelnika Saveza za promjene ili SNSD-ovog, ili ćete glasačima ponuditi nekog iz sopstvenih redova?

Nedvosmisleno je da trebinjski socijalisti u svojim redovima imaju ljude koji u punom kapacitetu mogu odgovoriti izazovu da se upuste u trku za mjesto gradonačelnika, ali u konačnici i po tom pitanju ćemo se opredijeliti prema smjernicama samog vrha Socijalističke partije, a u svakom slučaju štiteći i afirmišući ciljeve i interese Socijalističke partije i građana koje zastupamo i politički predstavljamo. Kako vidite lokalnu političku scenu?

Što se tiče ambijenta i političkih kretanja na lokalnom nivou, možemo reći da smo svjedoci velikih aktivnosti koje provode politički subjekti, sve sa ciljem mobilisanja članstva i lobiranja neopredijeljenih birača, kako bismo zauzeli što bolju startu poziciju pred sami proces izbora. I Vi provodite opsežne aktivnosti?

Da, ali na jedan potpuno drugačiji način, prilazeći ljudima sa argumentovanom i njima bliskom, prepoznatljivom retorikom, po kojoj želimo biti prepoznati u širim slojevima građanstva, nijednog momenta ne odstupajući od osnovnih principa političkog djelovanja Socijalističke partije i njene lijevo orijentisane ideologije. Kakve su vaše procjene i očekivanja od ovogodišnjih trebinjskih izbora?

Kao što je već svima poznato, po određenim kapacitetima, tri trenutno najjače partije, a tu mislim na SNSD, PDP i SDS, su u izvjesnoj prednosti u smislu ostvarivanja dobrog političkog rezultata. To opet ne mora biti konačni pokazatelj nakon održanih izbora, s obzirom na to da će, pretpostavljamo, morati doći do sklapanja postizbornih koalicionih sporazuma koji ni u kom slučaju neće moći proći bez aktivnog i vrlo bitnog učešća Gradskog odbora Socijalističke partije Trebinje. Na čemu temeljite taj optimizam?

Trenutni rejting Socijalističke partije je u znatnom porastu i kreće se u procentima koji ukazuju na našu četvrtu poziciju po snazi na političkoj sceni našeg grada. Mi smo više nego ubijeđeni da ćemo na predstojećim izborima proizvesti odličan rezultat koji će u potpunosti afirmisati Socijalističku partiju i vratiti nas na zasluženo mjesto na trebinjskom političkom nebu. Za velike promjene neophodni su i veliki rezovi. Ponekad i drastični zaokreti?

To je bila neminovnost. Odlučili smo se za jednu, poprilično drastičnu promjenu u radu. Pristupili smo ažuriranju i aktivnostima vezanim za reevidenciju. Naše opredjeljenje je uvijek bilo i biće animiranje, učlanjivanje mladih ljudi i davanje mogućnosti da se i njihov glas čuje.

rajko capin sp trebinje

Socijalisti su uvijek imali sigurnu bazu u iskusnim članovima partije!?

Jedan od pravaca našeg rada je i njihovo aktiviranje i uvažavanje. Bilo je slučajeva da su oni bili neopravdano zapostavljeni a poznat je njihov i ugled i značaj za partiju. Takav pristup radu već je u startu donio više nego dobre rezultate, slobodno možemo reći, i više od očekivanih. Gradskom odboru Socijalističke partije Trebinje pristupilo je preko dvije stotine novih članova i to prevashodno mladih i visokoobrazovanih ljudi. Oni će imati i slobodu i priliku da kroz angažman i aktivnosti u Socijalističkoj partiji iskažu svoju kreativnost, marljivost i energiju koja će, sigurni smo, najviše doprinijeti afirmaciji naše partije.

Najveći dio svojih obaveza i zadataka članovi Socijalističke partije obavljaće kroz rad u mjesnim organizacijama i u Gradskom odboru djelujući na terenu i u neposrednim razgovorima sa svakim čovjekom i simpatizerom ponaosob. Osnovan je i Aktiv mladih i Aktiv žena koji su takođe imali značajne rezultate. U planu je njihov još značajniji angažman. Programskih promjena nema?

Zašto bi bilo. Naša izvorna ideja je jasna, u fokusu svih interesovanja i zbivanja je čovjek. Uz to još i principi solidarnosti, pravde, slobode i jednakosti. Čuvaćemo i razvijati ideju ljevice, ujedno zalažući se za očuvanje tekovina proisteklih iz antifašističke borbe kao i odbrambeno-otadžbinskog rata, naravno, uključujući i poštovanje i prema žrtvama svih naših naroda iz oslobodilačkih ratova koje su vođeni na ovim prostorima. Imate priliku da se dokažete, da ponudite nešto novo.Evo da krenemo od zaposlenih, ili bolje reći onih koji rade!?

Posebno naglašavam veoma težak, gotovo nezavidan položaj radnika u određenim privrednim subjektima bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. Značajna sfera našeg interesovanja je i akutna problematika nezaposlenosti demobilisanih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i djece poginulih boraca. Imamo ideje, ali pred nama je period koji nosi izazove.

Dakle, gospodine Ćapin, da se ovako izrazimo - riječ socijalista ponovo će se čuti. Jasno i glasno. I još jače odjeknuti!?

U to smo više nego ubijeđeni. Sve generacije socijalista, od onih najmlađih do onih najiskusnijih riješeni su da se vratimo na vrh trebinjske političke scene. Ne potcjenjujte Trebinje. Žurimo i odlučni smo u svojim nastojanjima. Žurimo da nakon oktobarskih izbora budemo faktor bez koga se neće moći odlučivati. Ali istovremeno žurimo da, odmah poslije toga, gdje god budemo bili, preuzmemo odgovornost za borbu za običnog čovjeka, za naše Trebinje. To možemo, to hoćemo i to ćemo ostvariti.