Sve više mladih u Republici Srpskoj se interesuje za inovacije, a kako bi ih još više animirali Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske je ove godine obezbijedilo i novčane nagrade za najbolji srednjoškolski i studentski tim, rekla je danas u Trebinju Dragana Rađan, službenik za odnose s javnošću u ovom ministarstvu.

trebinje

Nakon promocije takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, Rađan je napomenula da je nagradni fond ovogodišnjeg takmičenja za finaliste 35.000 KM, te da prijavljivanje traje do 4. maja na adresu www.inovacija.org.

Prijaviti se mogu svi koji imaju realizovanu inovaciju, a tim mora da ima tri ili više članova.

Promocija se organizuje u osam gradova Srpske, a cilj je što veći broj potencijalnih učesnika, unapređenje preduzetništva i inovativnosti, te davanje podsticaja privrednom razvoju.

"Zahvaljujući ovom takmičenju mnogi učesnici su dobili priliku da započnu sopstveni biznis ne samo na domaćem, već i na svjetskom tržištu, o čemu svjedoče brojne uspješne kompanije koje zapošljavaju veći broj radnika i ostvaruju godišnji promet i veći od milion evra", istakla je Rađen.

Ona je podsjetila da je u Republici Srpskoj u prethodnih devet godina kroz takmičenje prošlo 209 timova, te da je nagrađeno njih 70 u vrijednosti od 313.000 KM.

Promocija takmičenja je održana na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a organizatori su Ministarstvo nauke i tehnologije, Inovacioni centar Banjaluka, Savez inovatora, Univerzitet Banjaluka, Univerzitet Istočno Sarajevo, Privredna komora Republike Srpske i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.