Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet lica u predmetu "Maska" zbog krijumčarenja marihuane u velikim količinama iz BiH u Hrvatsku, a optužnicom su obuhvaćena i dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske - Sulejman Beriša /33/, rođen u Banjaluci, a nastanjen u Ključu i Trebinju, i Mersudin Mešković /30/, rođen u Vlasenici, a nastanjen u Trebinju.

akcija maska

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je optužnica podignuta i protiv Saše Pešića /25/ i Mirka Ateljevića /24/ iz Trebinja, Dragana Šarenca /35/ rođenog u Bileći, a nastanjenog u Trebinju, koji je ranije osuđivan.

NJima se na teret stavlja da su krajem 2014. godine pa sve do maja 2015. godine na području opštine Trebinje i Dubrovnika, Beriša kao organizator grupe ljudi, a Mešković, Pešić, Ateljević i Šarenac, kao članovi organizovane grupe, vršili međunarodnu prodaju, prenos, kupovinu i posredovanje u međunarodnoj prodaji supstance koja je propisom proglašena opojnom drogom.

Prema navodima optužnice, Beriša i Mešković, kao aktivni policijski službenici MUP-a Republike Srpske, kao i Pešić, stupali su u kontakt i u više navrata se sastajali na području Trebinja i Hrvatske sa kupcem droge iz Dubrovnika koji je bio dobro poznat konzument, gdje su se dogovarali o njenoj nabavci i isporuci.

Trgovinu i isporuku droge u Hrvatsku, aktivni pripadnici policije vršili su svojim vozilima na područje Dubrovnika, koristeći mjesto policajca, te poznanstvo sa drugim policajcima koji rade u graničnim policijama.

Tokom aprila 2015. godine, prilikom nove isporuke droge, Meškovića su granični policajci Hrvatske pri ulasku u ovu zemlju pretresli i pronašli približno dva kilograma marihuane - skank.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.