Režiser Emir Kusturica i njegovi istomišljenici iz svijeta kulture, nauke, sporta i medija iz raznih zemalja organizovaće 6. i 7. maja forum i festival koji su posvećeni godišnjici velike pobjede i oslobođenja Evrope od nacizma, saopštio je jedan od učesnika tog programa, muzičar grupe "Braća Karamazovi" Oleg Karamazov.

emir kusturica na mlijecnom putu

"Održavanje foruma čiji je Kusturica organizator biće prva etapa u stvaranju građanskog međunarodnog pokreta koji se formira oko sveljudskih tradicionalnih vrijednosti: dobra, mira i ljubavi među ljudima, pravednog uređenja svijeta, borbe protiv svih vidova sukoba na planeti", naveli su organizatori manifestacije, a prenosi moskovska Nacionalna služba "Novosti".

U Drvengradu će 6. maja biti održan forum u čast obilježavanje 71 godine od pobjede nad fašizmom.

"Neophodnost solidarnih zajedničkih akcija u svjetskoj kulturi i medijskoj sferi, čiji je cilj suprotstavljanje obnovi ideje fašizma u savremenom svijetu, biće glavni smisao u radu foruma", rekao je Karamazov.

U Višegradu, u Republici Srpskoj, 7. maja biće održan muzički festival koji bi trebalo da otvori predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenio je "Sputnjik".

Planirano je da na forumu i festivalu učestvuju Emir Kusturica i njegov "No smoking orkestra" i kijevski muzičari "Braća Karamazovi", koji će nastupiti zajedno sa Rusima Vladimirom Šahrinom i Vladimirom Bugenovom /Čajf/, Jevgenijem Margulisom i Aleksejem Romanovom /Voskresenije/.

Na scenu će izaći i muzički sastavi istočne Evrope, među kojima su i bendovi iz balkanskih zemalja.

Pozvani su i ukrajinski istoričar Petro Toločko i njegov kolega iz Kembridža Nil Kent, laureat državnih nagrada SSSR-a i Rusije Vladimir Gostjuhin iz Bjelorusije, zatim glumci Šon Koneri i Stiven Sigal, režiser Pavel Lungin, glumac i muzičar Petar Mamontov, brazilski pisac Paulo Koeljo, francuski pisac Frederik Begbede, ruski glumci i javne ličnosti Konstantin Habenski i Čulpan Hamatova i američki režiser Oliver Stoun.