Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da iz Srpske neće izostati podrška srpskoj zajednici u Mostaru.

dodik sa predstavnicima srba iz mostara

"Ono što je veoma važno da Srbi jasno afirmišu svoj interes, a mi ćemo, iz Republike Srpske, stati iza njihovog stava. To mora da bude autentičan stav srpske nacionalne zajednice u Mostaru koji traži dugoročno pozicioniranje Srba u strukturama vlasti", rekao je Dodik poslije sastanka sa predstavnicima Koordinacije srpskih udruženja iz Mostara, koji je održan u Trebinju.

Prema njegovim riječima, to bi bilo važno da bi se dugoročno u lokalnim vlastima u Mostaru afirmisao i očuvao srpski nacionalni i politički identitet.

"Srbi nisu oni koji će biti trabanti bilo kome u Mostaru. U tom pogledu dogovor je da se uobliči autentičan prijedlog koji bi dostavili parlamentarnim strankama iz Republike Srpske koje će to, kao ovlašteni predlagači, predložiti u dalju proceduru parlamenta", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je sasvim logično da Srpska bude na strani srpskih interesa u Mostaru, posebno u trenutku kada se strateški rješava pitanje tog grada.

"Srpska podrška nije pod znakom pitanja ni sa stanovišta mene kao predsjednika niti partija koje učestvuju u radu Parlamentarne skupštine BiH", poručio je Dodik.

On je ukazao da je Koordinacija koja okuplja Srbe u Mostaru dobra i uspješna, da politički zajedno djeluju, te napomenuo da nije dobro da tamo imaju više političkih partija već da je ovakav srpski politički blok u tom gradu najbolje rješenje.

Predsjednik Koordinacije Dušan Golo rekao je da su predsjedniku Dodiku prenijeli svoje stavove i da su zadovoljni onim što su čuli na ovom sastanku. "Dobili smo maksimalnu podršku koju traži srpski narod u Mostaru za sva prava koja imaju i ostala dva naroda", rekao je Golo.

On je istakao da će predstavnici mostarskih Srba u narednih sedam dana uputiti u proceduru prijedlog izbornog zakona, koji se odnosi na Mostar.

"Tražićemo od srpskih poslanika u parlamentu BiH da stanu na našu stranu i da zastupaju naše interese", dodao je Golo.