Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o saradnji između elektroprivreda Republike Srpske i Hrvatske zajednice Herceg-Bosne /HZHB/ i nadaju se nastavku poslovne saradnje kada je riječ i o drugim pitanjima.

dodik i covic sastank u trebinju

Prvi sastanak direktora dvije elektroprivrede i potpisivanje sporazuma o saradnji inicirali su Dodik i Čović, koji su izrazili zadovoljstvo što će biti nastavljena uspješna saradnja u oblasti elektroenergetike.

Dodik je rekao novinarima da mu je drago što je sa Čovićem uspio da inicira ovaj sastanak i što je potpisan sporazum koji je osnova za dalje saradnju.

"Moramo pokazati sposobnost da možemo upravljati resursima, jer je danas energija jedan od strateški važnijih dijelova društva i civilizacije u cjelini, pa će i upravljanje energijom morati da se poboljša", istakao je Dodik.
On očekuje da će se dinamika ove saradnje održati i da neće biti nikakvih sporova.

"Ključno pitanje je aktiviranje agregata u Čapljini koji su davno instalisani, a ne koriste se u dovooljnom kapacitetu. Vode koje ne možemo tamo da usmjerimo mogle bi da daju novi proizvod koji bi bio od obostranog interesa", naglasio je Dodik.

On je ponovio da je zadovoljan današnjim sastankom i da podržava ovu, kao i sve druge dobre poslovne inicijative.

dodik i covic sastank u trebinju

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović smatra nerazumnim da nepotrebno prolazi energija i novac, a da nismo u stanju da to stavimo u funkciju.

"Ovakve sastanke treba podržati i ohrabriti. Radujem se budućim poduhvatima. Sve do sada, ne znam iz kojih razloga, to nismo znali raditi. To je bilo neracionalno i treba znati da dnevno megavati električne energije prolaze pored nas i nadamo se da je tome kraj", rekao je Čović.
Direktori "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević i "Elektroprivrede HZHB" Marinko Gilja podsjetili su na značaj sporazuma za ove dvije energetske kompanije i istakli da je to samo prvi korak u daljoj saradnji.

U Trebinju je u toku sastanak predsjednika Srpske sa predstavnicima Srba iz Mostara.