Visok životni standard, prelijepa priroda, još ljepše žene, kockarnice kao u Monte Karlu, rivijera kao u Francuskoj, ostrva kao u Grčkoj, a planinski vrhovi kao u Švajcarskoj...Ukratko, najbolje što Evropa ima da ponudi.

Jugoslavija zastava

Tako je o Jugoslaviji pričala američka voditeljka u turističkoj emisiji o Jugoslaviji koju je 1986. godine snimila američka TV kuća CBS. U 30 minuta, koliko traje emisija, pokazano je zašto je Juga bila omiljeno mjesto miliona evropskih turista - jer, vidite, tih dana su naši roditelji živjeli u državi koja je imala more, kao i najviše jezera u Evropi.

Poseban dio emisije izdvojen je za Beograd koji, naglašava novinarka, ni ne podsjeća na hladan grad koji mnogi Amerikanci zamišljaju.

- Noću su ulice u boemskom sektoru zatvorene za saobraćaj i javlja se duh zabave. Danju, oni izdvajaju vrijeme da zastanu i pomirišu ruže, a dokazi njihovog smisla za humor se pojavljuju - priča novinarka, dok se u pozadini čuje tamburica. Kao dokaz našeg smisla za humor, ona priča o legendarnoj kafani "Znak pitanja" (?) i o tome kako je ona dobila ovako zanimljiv naziv.

Naime, budući da se nalazi direktno preko puta Saborne crkve, osnivači kafane su mjesto nazvali jednostavno "Kod crkve". Međutim, crkva se pobunila, pa se i osnivač kafane pobunio - i na kraju je jednostavno ostao znak pitanja.

- Jugoslavija je spektakularna! Mislim da većina nas zamišlja ovu zemlju kao nešto dosadno i sivo, sigurno ne kao mjesto na kom biste željeli da provedete odmor. Pa, to zapravo nije istina. Iako ovo jeste komunistička zemlja, turisti mogu da rade šta god hoće, posebno da jedu! Već sam se ugojila nekoliko kilograma. Najbolji način da upoznate zemlju jeste da putujete sa ljudima koji su odavde. Mi smo to radili, i mogu da vam kažem da su to ljudi koje zaista želim za prijatelje. Najbolja preporuka je sama činjenica da i ja i čitava naša ekipa želimo ponovo da se vratimo u Jugoslaviju - zaključuje lijepa novinarka.

Pogledajte i sami video ali, budite upozoreni, sigurno ćete biti ljubomorni na generacije koje su tada živjele i uživale: