Opasnost od terorizma u BiH skočila je sa prošlogodišnjeg srednjeg na visoki nivo u 2016. godini, pa je na skali od jedan do pet rizik od terorističkih napada na broju četiri, piše banjalučki "Glas Srpske".

terorizam opasnost bih

Upozoravajuća promjena navedena je u mapi rizika od terorizma i političkog nasilja za 2016. godinu koju su izradili američka kompanija "Aon", vodeća u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika na poslovanje kompanija i osiguranja i istraživačka kompanija "Rubini global ekonomiks" čije je sjedište u Londonu. Zaključeno je da su rizici od terorizma i političke nestabilnosti u BiH povećani u odnosu na 2015. godinu, dok je rizik od društvenih nemira snižen.

- U 2015. godini zabilježena su tri teroristička napada, a vlasti kažu i da su osujetile terorističku zavjeru planiranu za vrijeme novogodišnjih praznika. Zapadne vlade i dalje upozoravaju na terorističke prijetnje u zemlji zbog radikalizacije pripadnika bošnjačke zajednice u BiH - navedeno je u obrazloženju ocjene za BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže za "Glas Srpske" da BiH mora da se uozbilji jer je alarmantna činjenica da je za kratko vrijeme od srednje rizične postala zemlja visokog rizika.

- Odavno govorimo da je BiH visokorizična kada je riječ o terorizmu, vehabizmu i drugim oblicima radikalnog djelovanja. Postoji velika mogućnost terorističkog djelovanja u BiH i djelovanja terorista iz BiH koji odlaze na druga područja - istakao je Lukač.

Upozorava da oni koji odlaze na strana ratišta i vraćaju se u BiH nisu adekvatno kažnjeni, ali i da i dalje postoje 64 paradžemata i da na to nema adekvatne reakcije.

- Srpska i MUP su prepoznali činjenicu da je BiH visokorizična zemlja kada je riječ o bezbjednosti i da nastojimo adekvatno odgovoriti na tu prijetnju. Zato obučavamo i opremamo naše specijalce i policajce da bi u svakom trenutku bili u stanju da odgovore na bezbjednosne izazove. Možda to nekome smeta, ali mi smo na to primorani - poručio je Lukač.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je, s obzirom na terorističke napade izvršene u prošloj godini i povratak pripadnika Islamske države u BiH, logično da je opasnost od terorizma porasla.

- Velik broj ljudi iz BiH je na stranim ratištima, a još veću opasnost predstavlja njihov povratak. To pitanje ne može biti riješeno sporazumima o priznanju krivice i blagim kaznama. Očito da borba protiv terorizma nije na potrebnom nivou - kaže Majkićeva.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da je potpuno tačna procjena kad je riječ o opasnosti od terorizma pogotovo kad imamo u vidu povratak onih koji su ratovali za terorističku organizaciju Islamska država u Siriji.

- Pitanje je da li se vraćaju zato što su odustali od te ideologije ili da bi u BiH nastavili borbu za iste ciljeve kada procijene da je došao pravi momenat za to - kaže Ćeranić i dodaje da je dosadašnje postupanje bezbjednosnih agencija u borbi protiv terorizma razlog za brigu.

Za razliku od BiH, u Srbiji i Hrvatskoj je došlo do smanjenja rizika od terorizma i političke nestabilnosti.

Statistika

Mapom rizika obuhvaćeno je više od 200 zemalja, a analizirane su različite prijetnje počev od terorizma i sabotaže do štrajkova, političke nestabilnosti i građanskih ratova. Mapa pokazuje da su napadi vatrenim oružjem pretekli napade eksplozivnim napravama u Evropi i SAD.

- Glavne mete terorističkih napada bila su javna okupljanja i obični građani. U evroazijskoj regiji zabilježeno je 298 terorističkih napada što je povećanje u odnosu na prošlu godinu - navedeno je u analizi.