Učenici drugog i trećeg razreda Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, njih petnaestak, koji uče njemački jezik, sa profesorima Vedranom Pavićević i Nemanjom Miloševićem, boravili su u Hamburgu, u organizaciji Fondacije "Schüler Helfen Leben".

ucenici gimnazija hamburg

Ovaj projekt osmišljen je kao trilateralna razmjena, jer je uz trebinjske srednjoškolce učestvovalo i petnaest učenika Srednje ekonomske škole iz Sarajeva.

Profesor njemačkog jezika u trebinjskoj gimnaziji Vedrana Pavićević kaže da je program obuhvatao širok spektar dešavanja, od turističkih obilazaka, radionica koje su imale za cilj zbližavanje đaka, rad na projektima do radionice na ulicama gdje se razgovaralo sa prolaznicima.

"Oduševljena sam kako su se djeca snašla sa jezikom. Vjerovala sam u njih i njihovo znanje, ali da će tako lako ići, nisam. Stvar je u tome kad se djeca povežu sa svojim vršnjacima nema barijera koji postoje kao u razredu kada odgovaraju pred profesorom. Ova razmjena je veliki plus ne samo za školu i djecu već i za promocija njemačkog jezika koji se sve više uči", pojasnila je Pavićevićeva.

Matija Spaić, učenik drugog razreda, kaže da su im utisci sa putovanja i boravak kod njemačkih porodica bili lijepi, dodajući da kod komunikacije nije bilo problema zahvaljujući prisustvu profesora.

"Svakodnevo smo imali različite zajedničke aktivnosti kao vožnja biciklom, veslanje... Sve u svemu to je jedno nezaboravno iskustvo koje će nam ostati urezano u pamćenje. Sprijateljili smo se i sa učenicima iz Sarajeva koji su putovali sa nama tako da je to još jedan novi početak", kazao je Spaić.

Direktor gimnazije "Jovan Dučić" Dragoslav Banjak pojasnio je da je SHL organizacija koja nudi mnogobrojne projekte nastavnicima i učenicima, a Trebinjcima će njihovi vršnjaci iz Njemačke uzvratiti posjetu u maju.

On ističe da je posjeta Hamburgu stipendiran od strane SHL iz Berlina sa sjedištem u Sarajevu za BiH, koji su organizatori i raznih seminara za mlade sa različitim aktuelnim temama, dok su učenici bili smješteni u njemačkim porodicama.

Na put u Hamburg učenici su išli preko Praga, gdje su noćili, dok su prilikom povratka prespavali u Bratislavi.