Otkriće BIBLIJSKIH razmjera: Identifikovana ZVIJER koja se krije iza broja 666?

Izvor: blic.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 14. 04. 2016. - 11:25h

Dugo se nagađalo šta se krije iza “zvijeri” s brojem 666 koja se spominje u Otkrovenju Jovanovom, pa su se kao kandidati pojavljivali rimski vladari Neron, Domicijan i Hadrijan. Bečki istoričari tvrde da su pomoću specijalnog programa razriješili misteriju: u pitanju je, kažu, car Trajan.

zvijer

U antičko doba su bile popularne takozvane “izopsefijske zagonetke”, koje su zasnovane na principu da svakom slovu grčkog alfabeta odgovara određena brojčana vrijednost: alfa je jedan, beta-dva, jota-deset, ro-100, sigma-200 itd. Kada se saberu vrijednosti slova jednog imena, dobija se ime osobe koje se krije iza tog broja. Tako su prilikom iskopavanja u Efesu otkriveni natpisi sa šifrovanim izjavama ljubavi: “Volim onu čiji je broj 865”, “Onaj koji je voli je broj 1995”.

Dok je u ono vrijeme broj osoba koje su dolazile u obzir bio relativno ograničen, danas su naučnici u dešifrovanju brojeva upućeni na tehnička pomagala. U skladu sa uputstvima istoričara Hansa Tojbera, sa Univerziteta u Beču, doktorantkinja informatike Dijana Altman razvila je program pomoću koga se mogu izračunati brojčane vrijednosti svih imena koja su postojala na teritoriji Male Azije. Bazu podataka stavio je na raspolaganje autor leksikona grčkih ličnih imena.

“To nam je omogućilo da za svaku ‘brojčanu šifru’ napravimo spisak antičkih ličnih imena kojima bi odgovarao određeni zbir”, objašnjava Tojber.

Koristeći ovaj program, naučnici su pokušali da riješe drevnu biblijsku zagonetku. U 13. glavi Otkrovenja Jovanovog (“Apokalipsa”) opisuje se “zvijer” (therion), kome je “zmaj” (satana) dao veliku moć i čiju sliku svi ljudi moraju da obožavaju. U nastavku se kaže: “Ovdje je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zvijeri; jer je čovjekov broj. A njen broj je 666”.

Na osnovu konteksta bi se moglo zaključiti da je riječ o nekom rimskom caru. Činjenica je da su različiti naučnici tokom vijekova pripisivali broj 666 rimskim vladarima, a kompjuterski program koji su napravili Altmanova i Tojber odveo ih je do imena “Ulpije”, prezimena cara Marka Ulpija Trajana, koji je vladao od 98. do 117. godine nove ere.

Iako nije poznato da je Trajan sistematski progonio hrišćane, on je ipak naredio da se hrišćani koji odbiju da se žrtvuju paganskim bogovima kazne smrću. Osim toga, Tojber tvrdi da postoje nagovještaji koji ukazuju na to da je Otkrovenje nastalo u Trajanovo doba. Primjera radi, u Pismu hrišćanskoj zajednici u Pergamu (glave 2 i 13), taj grad se dva puta spominje kao “Satanino sjedište”. Upravo u to vrijeme, oko 110. godine n.e. ovdje je podignut veliki hram posvećen caru, tzv. “Trajaneum”.

“Autoru ‘Apokalipse’, koga treba razlikovati od apostola Jovana, ova građevina je sigurno djelovala bogohulno”, navodi se u saopštenju naučnika.

U skladu s tim, ovaj posljednji deo Novog zavjeta vjerovatno je nastao tokom posljednjih godina vladavine cara Trajana, što znači dvadeset godina kasnije nego što se do sada pretpostavljalo.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja