U Muzeju Hercegovine u Trebinju završeni su radovi na unutrašnjem preuređenju objekta, čime je ova ustanova dobila veći i ljepše uređen prostor za povremene postavke, potvrđeno je Srni u ovoj ustanovi.

muzej trebinje

Radovi na rekonstrukciji, koji će koštati 30.000 KM, izvode se preostalim novcem iz posljednjeg projekta obnove Muzeja Hercegovine, kada je sredstvima Uneska, resornog ministarstva i Grada Trebinje urađena nova fasada i zamijenjeni otvori na objektu.

Kustos-arheolog Muzeja Jelena Pujić pojasnila je da je uklanjanjem pregradnih zidova izložbena sala proširena na dio prostora stalne arheološke postavke, napominjući da je Muzeju do sada nedostajala jedna velika izložbena galerija kao i jedna koja bi služila za promocije knjiga i druge kulturne događaje.

"Obijanjem maltera smo se potrudili da ova galerija dobije onakav izgled kakav je i imala - da se vidi kamen, malter, fuge koje će dati malo originalniji izgled galeriji", kaže Pujićeva i dodaje da je riječ o zgradi koja je napravljena kao austrougarska kasarna i da se unutar nje nalazi i jedan veliki podrum koji su planirali da uređuju u nekom budućem periodu, te da urade rekonstrukciju dvorišta.

Ukoliko budu imali sredstva, u Muzeju planiraju da stalnu postavku prebace neposredno uz zgradu, gdje bi se zbirka našla u autentičnijem ambijentu - među nedavno otkrivenim srednjovjekovnim zidinama.

Muzej u Trebinju osnovan je 1952. godine i raspolaže sa 1.500 metara kvadratnih prostora. U Muzeju postoji i prostor za organizovanje izložbi, promocije knjiga, književnih večeri, kao i za održavanje kamernih muzičkih koncerata. Ova ustanova posjeduje i biblioteku sa knjigama iz različitih oblasti nauke i umjetnosti.