Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović smatra da je SDS u potpunosti dokazao nepostojanje želje da učestvuju u odbrani interesa Republike Srpske i njenih građana.

luka petrovic snsd trebinje

"To su dokazali juče na konferenciji za novinare kada su po ko zna koji put manifestovali punu spremnost da učestvuju u pokušajima ponižavanja Srpske i njenih institucija", rekao je Petrović.

On je podsjetio da je predsjednik SDS-a Mladen Bosić 29. novembra prošle godine, sa ostalim predsjednicima političkih stranaka, potpisao obavezujuću izjavu u kojoj je navedeno da će, ukoliko u roku od 120 dana ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH, političke stranke iz Srpske razmotriti da li će učestvovati u radu institucija BiH, saopšteno je iz SNSD-a.

"U izjavi je navedeno i da će Narodna skupština Republike Srpske donijeti odluku o raspisivanju referenduma na kojem će narod odlučiti da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike", dodao je Petrović.

On tvrdi da je Bosić juče direktno rekao da ništa od navedenog SDS ne planira uraditi.

"Zbog toga ga pozivam da javnosti u Srpskoj odgovori - da li je razlog za nepristajanje da učestvuje u odbrani Srpske njegova plata od osam hiljada KM i da li je strah od gubitka takve plate i fotelje bitnija od očuvanja autonomije Republike i interesa svih njenih građana", upitao je Petrović.

On je upitao Bosića i šta je značio njegov potpis na zajedničkoj izjavi političkih lidera iz Srpske i kako da mu u budućnosti bilo ko bilo šta vjeruje, kada je u stanju pogaziti datu riječ i stavljeni potpis na dokument od suštinskog značaja za budućnost Republike Srpske.

"Da li ga je bar malo sramota kada referendum o Danu Republike Srpske dovodi u vezu sa predstojećim lokalnim izborima i da li za njega postoji bilo šta što je iznad njegovih sopstvenih i isključivih uskostranačkih interesa", upitao je Petrović.

S obzirom na to, kaže Petrović, da konstantno govori o ugroženosti građana Republike Srpske, ali i da je jedan od lidera vlasti u zajedničkim institucijama BiH, šta je uradio da na bilo koji način poboljša život građana Srpske?

"Da li su on i njegovi koalicioni partneri učinili išta za građane Srpske, osim što su na njihov račun primali basnoslovne plate i putovali po svijetu bez ikakvih ostvarenih rezultata? Da li uopšte shvataju da blokiranjem da se Republici Srpskoj uplati dio novca od duga koji Rusija ima prema BiH, rade direktno protiv svih građana Srpske", upitao je Petrović.

On pita da li Bosić i njegovi koalicioni partneri uopšte shvataju da blokiranjem da se Srpskoj uplati dio novca koji joj pripada od prihoda od dobiti pri Centralnoj banci BiH, a pristajanjem da se od tog novca osnuje nova i neustavna agencija na nivou BiH, rade direktno protiv svih građana Srpske?

"Da li su on i njegovi koalicioni partneri spremni blokirati svaki napredak Republike Srpske i boljitak za njene građane, samo kako bi pokušali izliječiti svoje frustracije izazvane činjenicom da deset godina nisu u stanju pobijediti na izborima", dodao je Petrović.

On je ponovio da bi SDS i ostale opozicione stranke iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH trebalo da djeluju u korist Republike Srpske, a ne na način da zloupotrebom tih institucija čine sve da je oslabe, podebljaju svoje džepove i ojačaju BiH, navodi se u saopštenju.

"Ukoliko to ne shvate i ne počnu djelovati u korist Republike Srpske, SNSD i građani Srpske će biti prinuđeni da ih tretiraju u skladu sa njihovim ponašanjem - kao apsolutne izdajnike", zaključio je Petrović.