U Trebinju je večeras priređena izložba fotografija pod nazivom "Srpska zastava na južnom kontinentu", koju je priredio dr Mihail Bočkarev u saradnji sa Ruskim kulturnim centrom BiH.

Izlozba srpska zastava

Izložba, koju čino preko 70 fotografija, nastala je tokom ekspedicije na Antartik 2008. godine i ovo je prvi put da su fotografije predstavljene kroz izložbu, dok su već godinama dijeljene putem društvenih mreža. Na fotografijama se mogu vidjeti ledena brda, polarne stanice, ljudi iz ekspedicije, ledolomac.

Putovanje članova ekspedicije trajalo je dva mjeseca i tom prilikom posjetio je četiri ruske polarne stanice i na njima postavio srpsku zastavu sa datumom i pečatom. Do Antartika su, kako je pojasnio, putovali iz Kejpatuna /Južnoafrička Republika/ ledolomcem "Akademik Fjoddorm.

"Stavio sam srpsku zastavu jer sam ja građanin Republike Srpske", kazao je Bočkarev, dodajući da se nada da će u narednom periodu ponovo otići do Antartika, ali preko Argentine.

On kaže da je ovo putovanje za njego bilo veliko iskustvo, nadajući se da će, kako je rekao, vidjeti kraj svijeta. Iz tog razloga napisao je i dnevnik o putovanju koji će uskoro biti preveden i na srpski, a koji sadrži dnevne aktivnosti ekspedicije i njegove snove.

Izlozba srpska zastava

Na Antartiku je doživio i najnižu temperaturu od čak -50 stepeni Celzijusa, dok su vodu pili sa ledenih brda.

"Sa Antartika sam donio i oko 20 kilograma kamenčića, koji su neka vrsta uglja. Tamo ima i mnogo 'kamenčića iz kosmosa', poznatijih kao meteoriti", dodao je Bočkarev, navodeći da je snimio oko desetak sati video materijala.

Trebinjci su imali priliku da vide i zastavu Ruskih radio amatera "Ruski Robinson klub", jer je Bočkarev radio kao radio amater.

U kulturnom dijelu programa na harmonici je nastupio Nenad Višnjić.