Zanimljiva politička borba pred predstojeće lokalne izbore vodiće se u opštinama istočne Hercegovine, a posebno interesantno, pored Trebinja, biće u Bileći, Gacku i Nevesinju, gdje će kandidati za načelnike biti ljuti protivnici sa političke scene.

istocna-hercegovina

U Bileći, koja je jedina opština Hercegovine u kojoj vlast vrši SNSD, i u oktobru će kandidat za načelnika ispred te stranke biti Miljan Aleksić. On će pokušati da zadrži tu poziciju, koju svim silama želi da osvoji opozicija predvođena SDS-om i Srpskom radikalnom strankom Republike Srpske.

Aleksiću bi na megdan mogli da izađu Dragan Babić iz Srpske radikalne stranke RS ili Gligor Samardžić iz SDS-a.

Ako Savez postigne dogovor oko zajedničkog kandidata, teško je očekivati da SNSD i poslije oktobra zadrži mjesto načelnika u ovoj opštini, ističu naši izvori iz bilećkog SNSD-aIpak, ni u bilećkom, kao ni u trebinjskom Savezu za promjene ne cvjeta cvijeće. U SDS-u  neće da čuju za Babića, a Babić neće za SDS. 

Naređivati Bilećanima skoro je nemoguće, pa u centrali - Banjaluci imaju male šanse da utiču na lokalne odbore.

U bastionu SDS-a, Gacku, Milan Radmilović bi još jedan mandat. Vjerovali ili ne, peti po redu. S druge strane, SNSD će podržati Maksima Skoka iz Socijalističke partije.

Iako se očekivalo da SNSD ponudi narodnog poslanika Srđana Milovića, od njegove kandidature se odustalo. Rješenje je nađeno u izvršnom direktoru Elektroprivrede Srpske, od koga se očekuje da već jednom Radmiloviću kaže "doviđenja".

Najzanimljivije bi moglo biti u Nevesinju, gdje će pred narod na oktobarskim izborima aktuelni SDS-ov načelnik Momčilo Šiljegović i predsjednik opštinskog odbora SNSD-a Mile Uljarević.

Šiljegović vrijedi za čovjeka koji se dobro slaže i sa republičkom vlašću, ali, ipak, u SNSD-u po svaku cijenu žele načelničku funkciju u Nevesinju. Veliku podršku u tome daje im narodni poslanik Ilija Tamindžija.

O načelničkim mjestima u Ljubinju, Berkovićima i Istočnom Mostaru niko i ne raspravlja. Tamo će, to je sigurno, kandidati biti aktuelni načelnici Vesko Budinčić, Nenad Abramović i Radovan Palavestra, svi iz SDS-a, a ko će biti sa druge strane, još uvijek niko ne govori.