U Trebinju je večeras priređena manifestacija "Jurijeva noć", koja je po prvi put održana u Republici Srpskoj i BiH, iako ona već dugi niz godina ima globalni karakter, kako bi podsjetila na godišnjicu od odlaska sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina u kosmos.

jurijeva noc trebinje 2016

Tim povodom Trebinjsko astronomsko udruženje /TAU/, Centar za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/ i Javna ustanova "Dom mladih" priredili su raznolik program, koji se ogledao u izložbi učeničkih radova inspirisanih svemirskim temama, prikazivanju filma o pripremama za Gagarinovo polijetanje i posmatranja kosmosa pomoću teleskopa.

"Na današnj dan, prije tačno 55 godina, 1961., sovjetski i ruski kosmonaut Juri Aleksejević Gagarin poletio je sa kosmodroma 'Bajkonur' u svemirskom brodu 'Vostok 1' i nakon 108 minuta leta u orbiti planete, uspješno sletio na Zemlju", podsjetio je Miro Ilić, predsjednik TAU.

Posjetioci su imali priliku i da pogledaju ruski film "Prvi let u kosmos", u kome su prikazane pripreme za Gagarinov let u kosmos i uspješan završetak misije, dok su likovne radove, njih 365 koliko ima dana u godini, izlagali učenici IV, V i VI razreda sve tri trebinjske osnovne škole na temu "Kosmos očima djece".

Jurijeva noc

Nekoliko riječi o Juriju Gagarinu

Rođen je 1934. godine u Rusiji. Prvi je čovjek koji je otputovao u svemir 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letjelici Vastok 1. Let je trajao jedan sat i 48 minuta.

Poginuo je pri rutinskom letu u avionu dvosjedu sa još jednim pilotom 1968. godine u 34-oj godini života. Nakon njegove smrti, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin. Sahranjen je na Crvenom trgu, u zidu Kremlja. Iza njega je ostala supruga i dvije kćerke.

jurijeva noc trebinje 2016 jurijeva noc trebinje 2016