Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obećao je značajnu podršku srpskoj zajednici u Mostaru, ali i obnovi Sabornog hrama u ovom gradu.

vucic i grigorije - mostar

Vučić je naveo da je, osim o obnovi Sabornog hrama, riječ o projektima u poljoprivredi, ali da ne može govoriti o tačnoj cifri bez odluke Vlade Srbije.

Vučić je izjavio novinarima u Mostaru da je sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem razgovarao o situaciji u cijeloj Hercegovini, posebno Mostaru.

"Drago mi je da Srbi, kojih ovde ima od 4.000 do 5.000, žele da ostanu da žive u Mostaru. Prije rata ih je bilo gotovo 30.000 i želeli bismo da ih u Mostaru opet bude puno više nego danas", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da mu je vladika Grigorije prenio jedan drugačiji pristup za cijelu Hercegovinu, što do sada nije čuo.

"Kao što su Hrvati bili zainteresovani za zapadnu Hercegovinu, Srbi su obično bili zainteresovani za istočnu, a kada gledate Hercegovinu u celini vidite da je otprilike po sto hiljada Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ako dobro i lepo žive i ako se dobro slažu postoji dobra budućnost za sva tri naroda", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, što je dobro za sva tri naroda, dobro je i za srpski narod ovdje.

Vučić je istakao da su mu predstavnici srpskih udruženja u Mostaru, sa kojima se, takođe, sastao, govorili o svom ne lakom položaju i o borbi za ostvarenje političkih prava, kao i o ljubavi prema Mostaru i želji da ovdje žive sa svojom djecom i unučadima, te ostanu na svojim ognjištima.

"Vidio sam borbene ljude koji žele da se bore za svoju budućnost. Onoliko koliko možemo mi ćemo pomoći, nikoga ne ugrožavajući i ne dirajući u bilo čija druga prava. Srbi su ovde najmanje zastupljeni", naglasio je Vučić.

Vladika Grigorije je rekao da je mnogo puta do sada stavljan žig na Srbe i Srbiju kao na ljude koji neće mir na ovim prostorima, ali da je sve što danas vidimo suprotno tome.

On je ocijenio da je premijer Vučić svojom posjetom iskazao ogromnu brigu i ljubav prema narodu koji ovdje živi.

"Mi želimo da budemo svoji na svome. Mi smo autohton narod u Mostaru i u dolini Neretve, a takvi narodi su Bošnjaci i Hrvati", naveo je vladika Grigorije.

On je dodao da je u tom smislu veoma važno sve što premijer Vučić govori, jer je to veliki doprinos miru i životu.

"Ako ne bude života za Srbe neće ih biti ni za druge, a ako ne bude za druge neće ga biti ni za Srbe. To je ono o čemu cijeli dan razgovaramo. Razgovaramo o životu, hoćemo da živimo, nećemo da se ubijamo, nećemo da se svađamo, hoćemo da gradimo i nećemo da rušimo", poručio je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije kaže da se izgradnjom ove Saborne crkve želi pokazati da je svako rušenje u stvari glupost, promašaj i grijeh.

"Ako izgradimo ovu crkvu onda ćemo svima onima koji su je rušili reći da je to glupost i da sve ono što je srušeno treba da bude izgrađeno. Da bude znak da se nikad više ništa ne ruši, pogotovo da se ne ubijaju ljudi i da se ne čini zlo", naglasio je vladika Grigorije.

On je naveo da je potrebno omogućiti povratak svima koji hoće da se vrate i da žive kao svoji na svome.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski zahvalio je premijeru Srbije za vrijeme koje je izdvojio da posjeti predstavnike Crkve i malobrojnu srpsku zajednicu u Mostaru, koja je mala po broju, ali istorijski veoma značajna.

"Mi ćemo ostati ovdje da živimo. Opredjeljenje Srba u dolini Neretve i Hercegovini jeste da živimo sa svojim susjedima Hrvatima katolicima i Bošnjacima muslimanima i taj put će na kraju pobijediti. Podrška premijera izuzetno nam je značajna da izgradimo ovaj hram i život oko hrama", zaključio je vladika Grigorije.