U Gacku će u subotu, 16. aprila, biti služen parastos i osveštan centralni spomenik srpskim žrtvama stradalim u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1991. do 1996. godine na području opštine Konjic.

Gacko

Parastos će služiti NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije.

Spomenik srpskim žrtvama biće postavljen u porti stare crkve Svete Trojice u Gacku.

Predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske sa sjedištem u Trebinju Zoran Pologoš rekao je Srni da će na spomeniku biti upisana imena 382 žrtve sa područja Konjica.

"Od ukupno upisanih imena, 166 je poginulih boraca Druge lake pješadijske brigade iz Konjica, devet dobrovoljaca, 35 boraca ubijenih u logorima Čelebići i Musala, 13 pripadnika drugih ratnih jedinica poginulih na teritoriji opštine Konjic, 24 Konjičana poginula u odbrambeno-otadžbinskom ratu širom Republike Srpske i 135 civilnih žrtava sa područja te opštine", precizirao je Pologoš.

On je istakao da je spomenik koštao više od 30.000 KM, te da su novac, najvećim dijelom, donirale porodice poginulih boraca.

"To je najmanje što možemo da učinimo za poginule borce i civile sa područja Konjica koji su hrabro stali na branik otadžbine. To je naša obaveza i prema pokoljenjima koja dolaze da znaju koliko je plaćena sloboda", istakao je Pologoš.

On je dodao da se nikada ne smiju zaboraviti velike žrtve srpskog naroda, te da je ovaj spomenik poginulim Konjičanima vječna opomena da su ti hrabri ljudi izgubili nešto najdragocjenije, svoj život, za stvaranje Republike Srpske.

Pologoš je istakao da Udruženje veliku zahvalnost duguje Eparhiji zahumsko- hercegovačkoj i primorskoj i episkopu Grigoriju koju su im odobrili da spomenik bude postavljen na crkvenoj zemlji u porti crkve, te dodao da je opština Gacko pomogla u izvođenju pripremnih radova za postavljanje spomenika.

On kaže da je spomenik napravilo preduzeće "Šišković" iz Trebinja, dok je projekat bez naknade uradio projektni biro "Kontura" iz ovog grada.

Parastos i osveštanje spomenika zakazano je za 11.00 časova.