Na današnji dan, 10.4.1994. godine avioni NATO-a izvršili su agresiju na Republiku Srpsku, bombardujući položaje Vojske Republike Srpske oko Goražda, a koje je UN proglasila „bezbednosnom zonom“. To je bila prva agresija-vojna akcija NATO-a od osnivanja te vojne alijanse.

Bombardovanje RS nato 1994

Kasno poslijepodne 10. aprila 1994. godine dva američka F-16C napala su položaje Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske na području Preljuča i Golog Vrha, dvanaest kilometara jugozapadno od Goražda.

Komandant UNPROFOR-a za bivšu BiH, general Majkl Rouz zatražio je neposrednu vazduhoplovnu podršku na osnovu izvještaja svojih posmatrača u Goraždu koji su ga obavijestili o direktnim napadima tenkova Vojske Republike Srpske na muslimanske jedinice.

Kada je napad odobren dva F-16C iz baze Avijano, skrenuta su sa redovnog patrolnog leta i upućena u rejon Goražda sa zadatkom da unište srpske tenkove T-55. Zbog lošeg vremena i nedostatka goriva, četiri klasične avio-bombe Mk.82 mase 227 kilograma, odacili su na rezervni cilj – komandno mjesto artiljerije Vojuske Republike Srpske.

o pisanju nekih zapadnih čaopisa avione su navodili “posmatrači” UN iz Goražda koji su u stvari bili pripadnici specijalnih snaga britanske armije – SAS.

Napadi na položaje Vojske Republike Srpske u okolini Goražda su ponovljeni 11. aprila 1994. godine. Po istoj proceduri i sa istim obrazloženjem kao i prethodog dana upućena su dva lovca bombardera F/A-18C iz eskadrile VMFA-251 mornaričkog korpusa američkih oružanih snaga, smještene u bazi Avijano na sjeveru Italije.

Na srpsko selo Bare odabacili su tri bombe Mk.82 od kojih se dvije nisu aktivirale! Jedna istovjetna bomba se iz tehničkih razloga nije otkačila sa nosača ispod krila aviona. U ponovnom naletu “Horneti” su otvorili vatru iz šestocijevnog topa ”Vulkan M-61” kalibra 20mm.

Rezultati napada po NATO-u su, navodno, jedan uništeni tenk T-55, tri oklopna transportera i kamion. Srpski vojni izvori navode dvije srušene kuće, dva uništena sanitetska vozila i dva stradala bolničara.