"Otisci multioriginalne BiH" - naziv je izložbe grafika koja je večeras otvorena u Galeriji Kulturnog centra, a koja je okupila studente likovnih akademija iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja i Nastavničkog univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara.

izlozba otisci multioriginalne bih trebinje

Ovom izložbom, kako se večeras čulo, pokazuje se da je umjetnost, kultura i stvaralaštvo spona među ljudima i da je to put do zajedničkog života.

Trebinjski akademski grafičar Veselin Brković na otvaranju izložbe rekao je da ovo studentima prilika da kroz rad i druženje razmjene iskustva koja dolaze iz zanatsko-likovne umjetničke prakse unutar određenog medijskog polja, kao i jedan sveobuhvatan proces.

"To su potreba za prepoznavanjem, razumijevanjem, poštovanjem, prihvatanjem drugoga, nešto što je bitno, neodvojivo svakom ljudskom biću, a ovakvi i slični projekti pružaju baš to", kazao je Brković, koji je prodekan za nastavu na Akademiji likovnih umjetnosti.

Prema riječima Denisa Fejzića, ispred ALU Sarajevo, na izložbi je riječ o jednoj priči koju su zajedno radili prošle godine u Bosanskoj Krupi.

izlozba otisci multioriginalne bih trebinje

"Mi ovdje govorimo o miru, saradnji, jednakosti i borbu protiv međa, taraba, ograda. Nadam se da ćemo se i sljedeće godine vidjeti na istom mjestu", istakao je Fejzić, dodajući da je na radionici u pomenutoj opštini učestvovalo 19 uzmjetnika.

Sa trebinjske Akademije likovnih umjetnosti učesnici radionice su bili Jelena Medan - student treće godine i Miloš Radić - student četvrte godine.

Radić kaže da je sedam dana, koliko je trajala radionica u Bosanskoj Krupi, prošlo brzo, te da je za to vrijeme upoznao nove kolege-studente i podijelio sa njima različita iskustva.

"Bilo mi je super! Boravak u grafičkoj radionici značiće mi mnogo u mom budućem radu", rekao je Radić.

Na izložbi je predstavljeno 20 radova 19 učesnika grafičke radionice u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Izložba je otvorena do 18. aprila 2016. godine.

izlozba otisci multioriginalne bih trebinje