Na bistu Jovana Dučića na Kalemegdanu u Beogradu danas je položeno cvijeće, a uz prigodne riječi okupljeni poštovaoci lika i djela ovog velikog pjesnika i diplomate podsjetili su se na njegovu životnu misiju i napuštanje ovozemaljskog života na današnji dan 1943. godine.

ducicev dan kalemegdan beograd 2016

Čuli su se u srpskoj prestonici i Dučićevi stihovi, ali i pjesma o Trebišnjici. Okupljeni su gromoglasnim aplauzom pozdravili hor Osnovne škole "Jovan Dučić" iz Novog Beograda, dok je pjesnik Rajko Petrov Nogo govorio o dva hercegovačka kneza - Dučiću i Šantiću.

Cvijeće na Kalemegdanu ispod biste kneza pjesnika položio je zamjenik predsjednika udruženja Trebinjaca Rade Petrović, dok je cvijeće na spomenik Aleksi Šantiću položio predsjednik Skupštine udruženja Obrad Ćuk.

U ime Udruženja Trebinjaca prisutne je pozdravio predsjednik ovog udruženja Žarko J. Ratković, ističući da je Jovan Dučić bio i ostao jedan od najintesantnijih pojava i najpoetičniji čovjek srpske književnosti. Dučić je, naglasio je Ratković, tvorac pjesničkog jezika kojim se može reći ono najdublje i najskrovitije u čovjeku.

ducicev dan kalemegdan beograd 2016

"Dučić je pišući o ljubavi, prirodi, istoriji, formulisao pretpostavke o smislu života i snazi vjere. U svakom ljudskom činu on je pronalazio pokrete duše i značenja nekog višeg ljudskog i duhovnog poretka", kazao je Ratković, dodajući da je Dučić bježao od ustaljenih domaćih beznačajnih tema, ali je, s druge strane, drugima predočavao domaće vrijednosti.

Iako su ga iz kulture, domovine, školskih lektira i javnosti izgurali ne samo političari, već i pojedini pjesnici i kritičari drugačijeg opredjeljenja i uvjerenja, Dučić nikada nije mogao biti izgnan iz poezije i jezika srpskog naroda, naglasio je Ratković.

Iz Udruženja su saopštili da su povodom obilježavanja Dučićevog dana, na račun Marka Ekmečića iz Prebilovaca, kome su neophodna sredstva za liječenje očinjeg vida, uplatili određeni iznos novca.

ducicev dan kalemegdan beograd 2016

ducicev dan kalemegdan beograd 2016

ducicev dan kalemegdan beograd 2016