Novinska agencija Republike Srpske "SRNA" obilježava danas 24 godine postojanja i krsnu slavu Blagovijesti.

srna

Svojom angažovanošću i predanim radom "SRNA" je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila visoka odlikovanja od institucija Srpske.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Osnovana je 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija "SRNA" - prva srpska novinska agencija u istoriji.

Odlukom Vlade Republike Srpske 27. marta 2008. godine dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske "SRNA".

"SRNA" je do sada prikupila, obradila i objavila oko milion i po informacija - od novinskih vijesti preko intervjua, analiza, osvrta, foto i fono izvještaja... Dnevno objavljuje, u prosjeku, oko 250 informacija.

"SRNA" ima 12 informativnih servisa kojima prati dešvanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona, EU, Rusiji i svijetu.

Osim pisanog, "SRNA" ima foto i fono servis, a od danas će napraviti još jedan veliki korak - stavljanjem u funkciju video-servisa, čime će upotpuniti ponudu svojim korisnicima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku generalnom direktoru Novinske agencije Republike Srpske "SRNA" Nikoli Deretiću i svim zaposlenim, ocijenivši da je Agencija značajno doprinijela pravovremenom i objektivnom informisanju u Srpskoj, ali i regionu.

Dodik je izrazio uvjerenje da će Srna nastaviti sa otvorenim, tačnim i profesionalnim izvještavanjem i time dati doprinos razvoju novinarske profesije.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki je navela da je "SRNA", kao medijski simbol, hroničar svih vidova života, svjedok događaja koji su obilježili noviju istoriju i društvena kretanja na ovom prostoru.

"`SRNA` je od prvog dana sa Republikom Srpskom i stasavala je uz nju. Angažmanom, predanim radom, brzom, tačnom i jasnom informacijom izgradili ste ugled pouzdane i profesionalne nacionalne agencije, koja doprinosi blagovremenom i objektivnom informisanju građana, prije svega u Srpskoj, a zatim u BiH, regionu i svijetu", navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poželio je da Agencija i u vremenu koje dolazi nastavi sa profesionalnim, pravovremenim i istinitim izvještavanjem.

"`SRNA` je rasla i razvijala se sa Republikom Srpskom i bila svjedok dešavanja koji su obilježili istoriju Srpske i srpskog naroda i zato danas predstavlja medijski stub Srpske", navodi se u čestitki ministra Lukača.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da "SRNA" svojim profesionalnim radom više od dvije decenije pokazuje koliko je značajna u medijskom životu Srpske.

"Značaj `SRNE` je tim veći, jer svakodnevno informišete javnost o događajima iz svih krajeva Republike Srpske", navela je Rešićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da je "SRNA" spremna da odgovori svim izazovima koje nosi profesija i zahtjevi korisnika, a dokaz tome je i pokretanje video-servisa.

Đokić je u čestitki naveo da je Novinska agencija "SRNA" u protekle 24 godine postala moderna agencija sa razgranatom dopisničkom mrežom, koja na profesionalan, objektivan i efikasan način informiše građane, privredne subjekte, ali i predstavnike diplomatskog kora u Republici Srpskoj i BiH o privrednim i svim životnim temama.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je "SRNA" od velikog značaja za Srpsku i njene građane.

"`SRNA` se izdigla iznad klasičnog pojma medija i danas je jedan od oblika državnosti. Vaši novinari na objektivan i istinit način informišu o svim značajnim pitanjima od interesa za širu društvenu zajednicu", navodi se u čestitki.

Socijalistička partija ocijenila je da je "SRNA" tokom svih godina postojanja uspjela da očuva osnovne vrijednosti novinarske profesije objektivnog, pouzdanog i blagovremenog informisanja, što predstavlja stub izgradnje i funkcionisanja svakog demokratskog društva.

"Novinska agencija Republike Srpske `SRNA`, u 24 godine postojanja i rada, profesionalnim odnosom prema izvještavanju dala je veliki doprinos objektivnom i blagovremenom informisanju građana Republike Srpske i svih korisnika njenih informacija, u skladu sa kodeksom novinarske etike i evropskim standardima novinarske profesije", navodi se u čestitki.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je Novinska agencija Republike Srpske "SRNA" do danas prešla težak put izrastanja u ozbiljnu i kvalitetnu novinsku agenciju, čineći medijski stub i oslonac Republike Srpske, kako u teškim uslovima stvaranja i opstanka, tako i u mirnodopskom periodu.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić čestitao je svim zaposlenim u Novinskoj agenciji Republike Srpske "SRNA" Dan agencije - 7. april, 24 godine postojanja i rada, te krsnu slavu Blagovijesti i poželio puno uspjeha u daljem radu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović čestitao je 24 godine rada Novinskoj agenciji Republike Srpske "SRNA".

"Naša organizacija do sada je imala vrlo uspješnu saradnju sa agencijom `SRNA`, koja je najiskrenije i naotvorenije prenosila sve naše aktivnosti i djelovanje", rekao je Mitrović.

Redakcija "EuroBlica" poželjela je kolektivu Novinske agencije Republike Srpske "SRNA" da i dalje uspješno savladava sve izazove i blagovremeno informiše javnost.

"Nadamo se da ćete nastaviti misiju očuvanja digniteta profesije, te i dalje imati značajan uticaj na oblikovanje društva i javnog mnjenja u Republici Srpskoj i šire", navodi se u čestitki.

Redakcija portala "InfoBijeljina" uputila je direktoru, urednicima, novinarima i svim saradnicima Novinske agencije Republike Srpske najiskrenije čestitke povodom 24 godine postojanja, te krsne slave.

"Želimo da i dalje uspješno, na vrijeme i efikasno informišete javnost o svim događajima. Takođe, želimo vam uspjeh povodom najave za stavljanje u funkciju i video servisa. Kao vaši saradnici izražavamo i čast što smo na neki način dio vašeg tima", navodi se u čestitki.