MUZEJ HERCEGOVINE – Pronađena srednjovjekovna palata u Starom gradu

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 06. 04. 2016. - 16:41h

U dvorištu Muzeja Hercegovine u Trebinju u arheološkim istraživanjima pronađena je srednjovjekovna građevina za koju se pretpostavlja da je episkopsko sjedište i palata, potvrdila je Srni arheolog Ivana Grujić.

muzej hercegovine trebinje

Grujićeva je objasnila da je pronađena srednjovjekovna građevina iz 10. i 11. vijeka – impozantnih razmjera, dimenzija 20 puta 20 metara, a da su zidovi debljine 1,4 metra, pravougaone osnove, te da je zaključeno da je građevina višespratna.

„Iskopano je već dva metra dubine i ono što smo otkrili jeste da se nalazimo na prvom spratu“, rekla je Grujićeva.

Ona je dodala da će na projektu, ukoliko bude odobren, angažovati još kolega i stručnjaka iz različitih oblasti.

Od pokretnih arheoloških nalaza pronađena su kasna srednjovjekovna keramika, gvozdeni predmeti, prozorska stakla i dva komada sige, koja je omalterisana.

Grujićeva je navela da je ovo nastavak istraživanja koje je 1998. godine započeo arheolog Đorđe Odavić, tadašnji direktor Muzeja, jer se i ranije pretpostavljalo da se Muzej Hercegovine nalazi na mjestu starog grada Trebinja.

„Prilikom tadašnjeg iskopavanja pronađen je ulomak rimskog nadgrobnog spomenika i dio srednjovjekovne starije građevine“, kaže Grujićeva.

Ona je napomenula da su u jesen 2013. godine sa 3.000 KM vlastitih sredstava i entuzijazmom započeli ponovo iskopavanja, a nastavili ih sljedeće godine sa sredstvima od 5.000 KM koja je odobrila Gradska uprava, dok su Hidroelektrane na Trebišnjice ustupile mehanizaciju.

Grujićeva je navela da su prije nekoliko dana počeli pripremni radovi za prava arheološka istraživanja, te da planiraju da geodeta detaljno snimi teren da bi napravili projekat i konkurisali na ozbiljnijem nivou.

Ona smatra da bi po svim pravilima ovo trebalo da bude jedan državni projekat s obzirom na to da je riječ o starom gradu Trebinju.

TAGOVI:

Komentari

U članku “ ISKORISTIMO ČINJENICE Istorijom i turizmom do cilja da naš grad bude na ‘karti svijeta’“ koji ste objavili na vašem sajtu 26. OKTOBRA 2015.godine izneta je jedna odlična inicijativa.Pošto smatram da ta inicijativa može biti od koristi našem gradu, ponovo sam pročitao taj članak, pronašao deo gde o tome pišete i želim da se još jednom o tome razmisli:
„Ponovo pokrećemo ideju da su u našem gradu osnuje ljetnji kamp za studente arheologije iz cijelog svijeta.
U našoj okolini ima puno lokaliteta koje treba detaljno ispitati. Sve što oni urade bilo bi značajno za naš grad. Samo razmislite kojiko lijepih priča bi oni kada se vrate u svoje zemlje pričali o našem gradu.
Sigurni smo da bi svako od njih u stručnim i ostalim časopisima objavljivao svoje radove o istraživanjima koje su vršili u našem kraju. Da li nadležni shvataju koliko bi to značilo za Trebinje? A novac za takav projekat sigurno bi se dobio iz nekih stranih fondova. Takođe, jedan ovakav projekat bitno bi doprinio rješavanju pitanja starine našeg grada, očuvanju arheoloških nalazišta, njihove zaštite i obilježavanja, te stavljanju u turističke prospekte radi privlačenja turista“.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja