U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je, u okviru Dučićevih večeri poezije, otvorena izložba pod nazivom „Vrt pravednika – moja ćirilica“, slikarke Olgice Stefanović iz Novog Sada.

Izlozba Vrt pravednika – moja cirilica

Izložba predstavlja autentičan zapis o srednjovjekovnoj srpskoj umjetnosti, koji od zaborava čuva i prikazuje svu ljepotu slova ćirilice.

"Ovo je moj autorski projekat koji po prvi put predstavljam u Trebinju. Izložbu čini oko 40 radova, od kojh su pojedini rađeni u triptihu i distihu", kazala je Stefanovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je, prilikom otvaranja izložbe, da je ćirilica pismo sa kojim smo se rodili, osnov naše kulture i narodne pismenosti, koja je u našem regionu nažalost doživjela sudbinu da se uklanja, zaboravlja ili marginalizuje.

„Zahvaljujem se umjetnici što je osjetila ovu prazninu i prijetnju, koja je posebno izražena u našim krajevima zapadno od Drine, i što nam je svojim slikama poručila da po svaku cijenu sačuvamo naše pismo, koje nas čini bogatijim, autentičnijim, potpunijim i speminim da prihvatimo sve izazove ovoga doba", rekao je Vučurević.

Dučićeve večeri poezije nastavljene su večeras svečanom akademijom, na kojoj će biti uručena i Dučićeva nagrada ovogodišnjem laureatu - Gojku Đogu.

Izlozba Vrt pravednika – moja cirilica