Naučnim skupom "Aleksa Šantić - pjesnik moderne", u Trebinju danas je počela tradiocionalna kulturna manifestacije Dučićeve večeri poezije, koja će i ove godine okupiti eminenetne kulturne stvaraoce iz Republike Srpske i regiona.

jovan ducic-min

Dvodnevni naučni skup organizovan je u okviru manifestacije u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda.

Prvog dana manifestacije biće promovisan zbornik radova "Zvuk, metar i smisao u poeziji Milosava Tešića", dok će u poslijepodnevnim časovima biti održano druženje pjesnika sa učenicima Gimnazije "Jovan Dučić".

U Muzeju Hercegovine u 18.30 časova predviđena je izložba pod nazivom "Vrt pravednika - moja ćirilica", slikarke Olgice Stefanović iz Novog Sada.

Svečana akademija Dučićevih večeri poezije, na kojoj će biti i uručena Dučićeva nagrada ovogodišnjem laureatu Gojku Đogu iz Beograda, biće održana u pozorišnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 20.00 časova.

Drugog dana manifestacije, u Hercegovačkoj Gračanici, vječnom počivalištu velikog pjesnika, od 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću.

U završnom programu manifestacije, Pjesničkoj večeri "Na Dučićevom putu" svoje stihove kazivaće pjesnici Gojko Đogo, LJubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Ranko Jovović, Dragan Dragojlović, Dragan Jovanović-Danilov, Ranko Pavlović, Vladimir Jagličić, Blagoje Baković, Živorad Nedeljković i Olgica Cice.

Pjesničko veče biće organizovano u pozorišnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 19.30 časova.