Više od stotinu imena biznismena iz Srbije, od kojih je 18 poznato javnosti, pominje se u "panamskim papirima" - bazi podataka koja je procurila iz jedne od najvećih svjetskih agencija za osnivanje ofšor firmi "Mosak Fonseka", objavile su danas "Večernje novosti".

panamski papiri

Riječ je o najvećem globalnom curenju dokumenata o pranju novca i utaji poreza, koji uključuju čak 11,5 miliona papira, odnosno 260 gigabajta podataka ili 150 puta više nego u aferi "Vikiliks".

Bazu podataka istraživalo je više od 100 novinarskih organizacija iz cijelog svijeta, a dokumente povezane sa Srbijom pretraživala je istraživačka mreža "Krik", koja će danas na svom sajtu objaviti spisak biznismena iz Srbije koji se pojavljuju u "panamskim papirima".

"Za sada nismo naišli na imena političara, ali tu su veoma poznati ljudi iz poslovnog sveta", rekla je Bojana Jovanović iz "Krika".

Poslovanje posredstvom kompanija na ofšor destinacijama je zakonito, ali, kako ističe list, problem je u tome što se takve firme u praksi često koriste za pranje novca, izbjegavanje plaćanja poreza ili prikrivanje imovine političara.

Kompanija "Mosak Fonseka" ima sjedište u Panami i ogranke u tridesetak gradova širom svijeta i poznata je kao agencija za osnivanje preduzeća u poreskim utočištima.

Dokumenti koji su procurili odnose se na više od 214.000 ofšor kompanija na 21 destinaciji koje su povezane sa ljudima iz 200 zemalja, naveo je minhenski list "Zidojče cajtung", koji je prvi objavio rezultate ove afere.

Najviše klijenata agencije "Mosak Fonseka" bilo je u Brazilu, Gvineji, Islandu, NJemačkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Siriji, Saudijskoj Arabiji, Iraku, Rusiji i Kini.