Aktuelni gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević /PDP/ i predsjednik Gradskog odbora SDS-a u našem gradu Vidomir Begenišić u trci su za kandidata za gradonačelnika Trebinja na predstojećim lokalnim izborima ispred stranaka okupljenih oko Saveza za promjene, nezvanično saznaje TrebinjeLive.info.

trebinje

Iako je Vučurević donedavno bio jedina opcija SzP-a za kandidata za gradonačelnika, u SDS-u su, kako kaže naš sagovornik, insistirali na poštovanju dogovora iz 2012. godine, prema kome zajednički kandidat na predstojećim izborima treba da bude upravo iz te stranke.

Međutim, Vučurević još uvijek zvanično ne odustaje od kandidature, a ako on bude odluka centra, u ovom slučaju Banjaluke, SDS će ga, htio ne htio, morati podržati, u suprotnom bi moglo da dođe do smjene rukovodstva ove stranke u Trebinju, ističe naš izvor.

"Ako SDS ne bude imao kandidata za gradonačelnika, teško je očekivati da ostvari aktuelni cilj od pet odborničkih mjesta. Po svoj prilici, ako PDP da zajedničkog kandidata, što će biti odluka vrha koalicije, SDS u trebinjskoj skupštini neće imati više od tri odbornika", kaže naš sagovornik iz Gradskog odbora SDS-a u Trebinju.

Prema informacijama do kojih smo došli, Vučurevića, u slučaju da ne bude kandidat SzP-a za gradonačelnika Trebinja ili bude poražena strana u oktobru, čeka mjesto ambasadora BiH u Crnoj Gori.

S druge strane, iako se očekivalo da SDS kao eventualnog kandidata za gradonačelnika podrži Nebojšu Vukanovića iz Stranke za pravdu i red, koji je 2012. godine bio najveće iznenađenje izbora, to se neće dogoditi, jer sve veću podršku u gradskom odboru za kandidata za gradonačelnika ima prvi čovjek lokalnog SDS-a Vidomir Begenišić.

On je, kako kaže naš izvor, čovjek "bez oraha u džepu", a i njegova sve češća pojava u medijima ima za cilj da se upozna javnost o njegovom djelovanju, koje je do sada bilo neprimjetno.

"Nemojte misliti da je slučajno to što Vida Begenišića vidimo na tribinama gradske uprave po mjesnim zajednicima. On je ozbiljan čovjek koji bi bio dosta bolje rješenje za kandidata nego Vučurević", pojašnjava naš sagovornik.

U SzP-u, i pored neslaganja i sve češćih međusobnih obračuna, vjeruju da birači nisu zaboravili osmogodišnju vladavinu SNSD-a. To im je, kažu, dodatni razlog da vjeruju u sigurnu pobjedu u oktobru.

Da li će na kraju kandidat za gradonačelnika ispred SzP biti Vučurević ili Begenišić odlučiće i ovoga puta Banjaluka, a ne Trebinjci, zaključio je naš izvor.

SNSD JOŠ UVIJEK VAGA IME KANDIDATA

I u SNSD-u, koji je opozicija na nivou grada, još uvijek vagaju ime budućeg kandidata za gradonačelnika. Niko ne želi da govori o imenima, sve će se, kažu, znati do kraja aprila.

Nezvanično, kao potencijalni kandidati spominju se aktuelni direktori Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić, Poreske uprave Mirko Ćurić i Gimnazije "Jovan Dučić" Dragoslav Banjak, a na nedavno skraćenoj listi je i šef kluba odbornika SNSD-a u lokalnom parlamentu Zdravko Butulija.

Jedan visokopozicionirani kadar SNSD-a u Trebinju kaže za TrebinjeLive.info da bi lokalno rukovodstvo najviše voljelo da kandidat bude Gordan Mišeljić, ali da on to za sada ne želi da prihvati.

Njihovog kandidata, bar kako tvrde, podržaće DNS i socijalisti. A pregovaraju i sa Ujedinjenom Srpskom Nenada Stevandića, Izvornom SDS i zvaničnom Srpskom radikalnom strankom, kako bi koalicija bila još šira, ističe naš sagovornik iz ove političke stranke.

"U Gradskom odboru vlada mišljenje da će, bez obzira na to ko bude kandidat, SNSD biti pobjednik u oktobru. Međutim, nije to baš tako. Vučurević ima veliki budžet, koristi sve načine da SzP pobijedi", kaže naš sagovornik iz SNSD-a.

IZVJESTAN TREĆI BLOK

Ako kandidat za gradonačelnika Trebinja ispred SzP bude Slavko Vučurević, neće imati podršku lokalnog NDP-a i Pokreta za Trebinja, a njihovu podršku neće dobiti ni SNSD, kažu naši sagovornici iz ovih političkih partija.

Iz tog razloga, izvjesno je da će biti formiran treći blok, čiji bi kandidat za gradonačelnika trebao biti dr Vasko Kovač ili Slobodan Šaraba. Međutim, još uvijek je neizvjesno da li će kandidata NDP-a podržati PzT ili neka druga politička partija iz našeg grada.

KAMPANJA VEĆ POČELA

Aktuelna vlast u Trebinju već uveliko obilazi mještane naselja, ali, kako kažu naši sagovornici, očekivanja su bila mnogo veća. Na tribinama je relativno slab odziv građana, što pojedinci u trebinjskom Savezu za promjene vide u lošoj najavi tribina i neizvještavanju medija sa istih.

S druge strane, u opozicionom taboru još uvijek ne pomišljaju da idu po naseljima. Kažu, do izbora je ostalo još šest mjeseci.