U Trebinju će se 6. i 7. aprila 2016. godine održati tradicionalna pjesnička manifestacija Dučićeve večeri poezije, koja će i ove godine okupiti eminentna umjetnička imena Republike Srpske i regiona. duciceve veceri poezije

Manifestacija će biti otvorena 6. aprila naučnim skupom "Aleksa Šantić - pjesnik moderne", koji će biti održan u velikoj sali Skupštine grada sa početkom u 9.30 sati.

Tokom istog dana biće priređena i promocija zbornika radova "Zvuk, metar i smisao u poeziji Milosava Tešića", dok će u poslijepodnevnim časovima biti održano druženje pjesnika sa učenicima Gimnazije "Jovan Dučić".

Za 18.30 časova, u Muzeju Hercegovine, predviđena je izložba pod nazivom "Vrt pravednika - Moja ćirilica", slikarke Olgice Stefanović iz Novog Sada.

Centralna svečanost biće priređena istog dana, 6. aprila,  u 20.00 sati u Kulturnom centru Trebinje, gdje će pjesniku Gojku Đogu biti uručena ovogodišnja Dučićeva nagrada - za njegovo ukupno pjesničko stvaralaštvo i za odabranu poeziju, a povodom knjige "Grana od oblaka".

U programu svečane akademije učestvovaće glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Gojko Baletić, Nebojša Kundačina, Biljana Đurović i Vanja Milačić, glumci trebinjskog gradskog pozorišta Željko Milošević i Vladan Popović, operski prvaci Jasminka Trumbetaš i Dragoljub Bajić, dok će za klavir biti zaduženi Nevena Živković i Bobo Vučur, za frulu Bora Dugić, za harmoniku Slobodan Prodanović, etno pojac je Snežana Spasić, a bariton Milisav Sukonjica.

Biće priređen i nastup Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora.

Na dan kada je slavni pjesnik napustio ovozemaljski život, 7. aprila - na Blagovijesti, u hramu Hercegovačke gračanice na brdu Crkvina iznad Trebinja, biće služena Sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću.

U poslijepodnevnim satima biće priređen nastavak rada naučnog skupa "Aleksa Šantić - pjesnik moderne".

Manifestacija završava pjesničkom večeri "Na Dučićevom putu", koja će početi u 19.30 časova u Kulturnom centru Trebinje.

U programu će učestvovati pjesniki Gojko Đogo, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Ranko Jovović, Dragan Dragojlović, Dragan Jovanović - Danilov, Ranko Pavlović, Vladimir Jagličić, Blagoje Baković, Živorad Nedeljković i Olgica Cice.

U umjetničkom dijelu programa nastupiće Biljana Đurović, operski pjevači Jasminka Trumbetaš i Dragoljub Bajić, etno pojac Snežana Spasić, Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo".

O DOBITNIKU OVOGODIŠNJE NAGRADE

Gojko Đoko, srpski književnik, pjesnik i esejista, rođen je u selu Vlahovići u opštini Ljubinje 1940. godine. Redovan je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član je Senata Republike Srpske.

Neke od njegovih knjiga su "Tuga pingvina", "Modrica", "Kukuta", "Vunena bremena", "Crno runo", "Kukutin vrt" i "Grana od oblaka".

"Time je Gojko Đogo postao jedno od najuglednijih imena srpske lirike posljednje trećine 20. i prvih decenija 21. vijeka", kaže se, između ostalog, u odluci žirija za dodjelu Dučićeve nagrade koji je radio u sastavu: akademik Ljubomir Zuković, pjesnik Vladimir Jagličić, književnik Želidrag Nikčević, prof. dr Ranko Popović, prof. dr Jovan Delić i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević - predsjednik bez prava odlučivanja.