MOSTAR – Ima li mjesta za Srbe u gradu na Neretvi?

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 30. 03. 2016. - 20:41h

Koordinacioni odbor srpskih organizacija u Mostaru zatražio je danas od srpskih predstavnika na svim nivoima vlasti i od međunarodne zajednice da se založe za položaj Srba u ovom gradu.

mostar

Iz Koordinacionog odbora srpskih organizacija poručuju da je za Srbe neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva podjelu Mostara.

„Pitamo se da li bi u podijeljenom Mostaru uopšte bilo mjesta za Srbe i kakva bi bila njihova budućnost?“, navodi se u otvorenom pismu ove koordinacije.

U pismu se ističe da su u prijedlozima za izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar i Statut ovog grada zanemareni interesi Srba, kojim se oduzima i ono malo prava koja su do sada imali, makar na papiru.

Koordinacioni odbor srpskih organizacija u Mostaru podsjeća da je formiran da bi se jedinstvenim stavom pokušalo uticati na zaštitu interesa srpskog naroda na ovom području, ali da taj glas ne dopire ni do koga.

„Iako smo više mjeseci apelovali da se i Srbi uključe u pregovore o Mostaru i da se uvaže naši stavovi, to nije urodilo plodom. Nezadovoljni predloženim rješenjima koja dolaze od hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Mostaru, tražimo od srpskih predstavnika na svim nivoima vlasti, a posebno u Parlamentarnoj skupštini BiH, da se hitno uključe u rješavanje položaja srpskog naroda u Mostaru“, navodi se u otvorenom pismu.

U Koordinaciji kažu da su do sada imali načelnu podršku srpskih političara, ali da sada traže konkretnu podršku i jasan stav srpskih predstavnika da zaštite interese Srba u gradu na Neretvi i da u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz Izborni zakon BiH ne dozvole da se usvoje rješenja koja bi značila dodatno urušavanje položaja Srba.

Od srpskih predstavnika traže da oni od političkih predstavnika iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda zatraže da se usvajanjem Statuta grada Mostara uvaže stavovi Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

Koordinacija je usvojila osnovne principe budućeg uređenja Mostara, a osnovni je da Mostar mora ostati jedinstven u teritorijalnom i administrativnom smislu.

U ovoj koordinaciji smatraju da Mostar treba da bude jedna izborna jedinica, te da se mora jasno definisati zaštita nacionalnih interesa u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i to u izvršnoj vlasti kroz instituciju gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika iz reda tri konstitutivna naroda, te u zakonodavnoj kroz Klub naroda u Gradskom vijeću.

Budući da je Mostar dejtonska kategorija, te da je visoki predstavnik u BiH upravo bio kreator sadašnjeg Statuta grada Mostara, pozivaju predstavnike međunarodne zajednice, a posebno Kancelariju visokog predstavnika u BiH, da ne dozvole bilo kakvo rješenje koje ne bi uvažavalo interese Srba u Mostaru.

U pismu se napominje da mostarski Srbi ne žele ništa da blokiraju, već hoće da budu dio rješenja koje će od Mostara napraviti moderan evropski grad u kojem će biti mjesta za sve narode i građane.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja