Stranka demokratske akcije /SDA/ odustala je od svojih zahtjeva da se u Mostaru formiraju opštine, a novi prijedlog je dvije gradske zone - jedna na područjima bivših bošnjačkih opština, a druga bivših hrvatskih opština, rečeno je na tribini na kojoj je predstavljen prijedlog SDA za Mostar.

mostar

Iz SDA su potvrdili da su sa HDZ-om BiH skoro bili dogovorili rješenje za Mostar koje bi podrazumijevalo jedinstvenu Gradsku upravu, Gradsko vijeće, budžet, te dvije gradske zone - Stari grad i Novi grad.

Predsjednik SDA Mostar Salem Marić rekao je da je SDA tražio četiri ili šest opština, ali HDZ je insistirao na dvije zone.

"Mi bi odustali od naziva gradskih opština, ali da vidimo šta su nadležnosti. Naš je broj uvijek bio veći od dva, ali HDZ je predlagao isključivo dvije. Ovo je zadnje što je bilo dogovoreno s HDZ-om, međutim HDZ kroz ovo pitanje želi da riješi i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva, te glasanje u Domu naroda Parlamenta BiH. NJima se ne žuri, jer imaju gradonačelnika", rekao je Marić.

On je dodao da SDA ima još neke prijedloge i da je sve stvar dogovora.

SDA insistira na formiranju opština, odnosno zona koje bi imale određena ovlašenja, jer tvrde da se područja s bošnjačkom većinom ne razvijaju, jer to ne dozvoljava HDZ.

HDZ je u okviru Hrvatskog narodnog sabora dao rješenje za Mostar koje podrazumijeva jedinstven grad i sedam izbornih jedinica, ali predlaže povećanje maksimalnih i smanjenje minimalnih kvota u Gradskom vijeću čime bi se omogućila dominacija jednog naroda.

Prijedloge su u međuvremenu dali i SDP i DF, te Centar za mir i multietničku saradnju na čijem je čelu bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru stava je da Mostar mora ostati jedinstven grad i da se moraju zadržati minimalne i maksimalne kvote u Gradskom vijeću koje obezbjeđuju zastupljenost konstitutivnih naroda.

U Mostaru su intenzivirani pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH i Statuta grada, jer je Ustavni sud Bih na zahtjev hrvatskih delegata prije pet godina donio odluku o neustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar zbog čega ovaj grad nije imao izbore osam godina.

Tribinu, koja je sinoć održana u Mostaru, organizovalo je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.