Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE već petu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan voda organizovanjem ekoloških akcija uređenja i čišćenja obala rijeke Trebišnjice.

corie trebinje dan voda

Želja organizatora, kako kažu, bila je da bar donekle saniraju posljedice ljudske nemarnosti i loših navika da smeće bacaju mimo sanitarnih odlagališta.

Prema riječima Aleksandra Vukanovića, predsjednika CORIE, mnogo je efikasnije da se rješavaju uzroci nastajanja zagađenja i smetljišta, nego posljedice koje oni stvaraju, apelujući na medije da se aktivnije uključe u kampanje podizanja ekološke svijesti stanovništva.

"Količina smeća koja se sakupi na obalama rijeke dostojna je najvećih gradskih smjetljišta i služi na sramotu čitavom društvu i načinu življenja bez imalo brige za okolinu", kaže Vukanović.

Ekolozi s obala Trebišnjice šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, a lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada

U akciju su uključeni i učenici osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Jovan Jovanović Zmaj” koji su članovi ekoloških sekcija.

corie trebinje dan voda

corie trebinje dan voda