Ribolovna sezona na rijekama i jezerima kojima gazduje Sportsko-ribolovno društvo "Trebinje" otvorena je danas tradicionalnim druženjem u ribarskoj kući u Lastvi kod Trebinja kao i nadmetanjem u pravljenju ribljeg kotlića.

otvaranje ribolovne sezone trebinje

Predsjednik ovog društva Miroslav Ninić kaže da je ove godine u vode Trebišnjice i njenih jezera ubačeno oko 450.000 primjeraka mlađi kalifornijske i potočne pastrmke, te da se samo za mjesec dana, otkako su se počele izdavati ribolovačke dozvole, u Sportsko-ribolovno društvo "Trebinje" učlanilo više od 250 ribolovaca.

Ninić napominje da redovnim akcijama poribljavanja ovo društvo nastoji da očuva riblji fond, ali da je mnogo značajnija mjera - zabrana ribolova u vrijeme mrijesta i borba protiv krivolova.

Tadicionalno je na fešti zapaljeno 56 mreža i 38 parangala oduzetih u krivolovu na vodama Trebišnjice i njenih jezera, kako bi se skrenula pažnja javnosti da je krivolov, čiji su vinovnici nesavjesni pojedinci, strogo zabranjen.

U pravljenju ribljeg kotlića najbolje umijeće pokazala je ekipa "Gorica", drugoplasirana je bila ekipa "Zgonjevo", dok je trećeplasirani bio kotlić tima "MIM".

Priznanje za ribarenje dugo više od 60 godina uručeno je Dani Marić, najpoznatijoj ženi-ribolovcu iz Hercegovine.

Otvaranju ribolovne sezone prisustvovali su ljubitelji ribolova iz susjednih hercegovačkih gradova, te Nikšića, Mostara i Dubrovnika.