Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da nema sumnje da će bošnjački političari i dio međunarodne zajednice pokušati da zloupotrijebe presudu Radovanu Karadžiću i udare na temelje Srpske, te poručio da im to neće poći za rukom jer Srpsku čuvaju Ustav, Dejtonski sporazum, a najviše volja srpskog naroda za jačanjem autonomije Republike.

milorad dodik

Dodik je, govoreći o kritikama koje su iz Sarajeva upućene na adresu premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija da sačuva Srpsku od prijetnji BiH, konstatovao da bošnjačka histerija i paranoja ne prestaju.

"Srbija vodi veoma korektnu politiku prema BiH uz potpuno uvažavanje suvereniteta BiH i svih naroda, ali za bošnjačke političare rat očito još nije završen", rekao je predsjednik Srpske za "Večernje novosti".

Dodik je istakao da vlast i opozicija u Republici Srpskoj imaju jedinstven stav da je presuda Karadžiću političke prirode i da neće dozvoliti da se njenom zloupotrebom ugrozi ustavna pozicija Srpske.

"Jasno je rečeno da genocida nije bilo u sedam gradova u BiH. Bošnjaci bi morali konačno da počnu da poštuju Srpsku. Nikako da shvate - što je veća njihova mržnja prema Srpskoj, to je jača naša želja i volja za samostalnošću", poručio je Dodik.

On je konstatovao da tvrdnja Haga - da su pripadnici takozvane Armije BiH napadali svoju teritoriju da bi izazvali međunarodnu intervenciju, nedvosmisleno razobličava bošnjačku laž o proteklom ratu.

"Svi znamo za manipulaciju Markalama i dešavanjima u Srebrenici. Svi dokazi govore da su na pijaci podmetnuli eksploziv. Očito je da je Alija Izetbegović, u nekim od ovih slučajeva svjesno žrtvovao sopstveni narod da bi prizvao međunarodnu intervenciju protiv Srba", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je poručio da će Republika Srpska staviti na raspolaganje odbrani Radovana Karadžića sve institucije i timove koji se bave pitanjima ratnih zločina, kao i svu materijalnu i finansijsku pomoć da bi se pripremila što kvalitetnija žalba, a s ciljem da sudsko vijeće promijeni odluku.

"Karadžić je stvorio Republiku Srpsku i bio je srpski lider kada je našem narodu bilo najteže i obaveza je Srpske da mu pomogne", zaključio je Dodik.